5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Agriculturii: Căutăm o variantă pentru a aloca anual 145 de milioane de euro sistemului de irigaţii, timp de şapte ani

Ministerul Agriculturii: Căutăm o variantă pentru a aloca anual 145 de milioane de euro sistemului de irigaţii, timp de şapte ani

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să aloce anual, timp de şapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigaţii, infrastructura secundară putând beneficia de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro, potrivit Mediafax.

Fondurile europene, aferente perioadei de programare 2014 – 2020, vor fi alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Sprijinul va fi acordat investiţiilor pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de irigaţii ai căror beneficiari vor fi fermierii constituiţi în organizaţii şi federaţii de organizaţii de îmbunătăţiri funciare (OIF şi FOIF). Investiţiile vizează amenajările interioare de irigaţii aparţinând OIF şi FOIF şi vor fi alocate fonduri europene în valoare de peste 430 mil. Euro. Pentru submăsura 4.3 – a) irigaţii, a fost lansată prima sesiune de primiri de proiecte, fondurile disponibile fiind de 218 milioane Euro. De asemenea, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii MADR are în vedere identificarea unei variante prin care să se aloce anual suma de 145 mil. Euro, pe parcursul unei perioade de 7 ani”, a comunicat ministerul. Reprezentanţii ministerului nu au furnizat informaţii cu privire la efectele secetei în agricultură, menţionând că nu au fost încă centralizate datele din teritoriu la Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă, organizat la nivelul instituţiei. Seceta a afectat în special culturile de primăvară, efectele fiind resimţite cel mai pregnant în judeţele Galaţi, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Argeş, Bacău, Neamţ, Suceava, Vrancea, Bihor, Sălaj, Constanţa, Teleorman şi Olt.
Întrebaţi ce măsuri va lua Ministerul Agriculturii în sprijinul fermierilor, oficialii instituţiei au răspuns că sunt luate în calcul reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proporţional cu pierderile suferite, pentru persoane fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole, conform Codului Fiscal, operaţionalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile de secetă şi să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare, posibilitatea acordării unei scheme de ajutor de minimis pentru fermele mici şi informarea UE privind acordarea unor ajutoare de stat în cazul fermierilor mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS