10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul ministru de Interne Gabriel Berca, arestat preventiv

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca, arestat preventiv

Gabriel Berca, fost ministru de Interne şi fost consilier prezidenţial (Foto: bzv.ro)
Gabriel Berca, fost ministru de Interne şi fost consilier prezidenţial (Foto: bzv.ro)

Gabriel Berca, fost ministru de Interne şi fost consilier prezidenţial, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, informează România Liberă. Berca ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni pe lângă membri ai Guvernului României pentru ca Executivul să aloce bani Primăriei Ardeoani din județul Bacău. Din banii alocați s-au făcut plăți în sumă de peste 5,6 de milioane de lei către firma omului de afaceri.

Potrivit ordonanței de urmărire penală, Gabriel Berca, în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a PDL, în perioada 2010-2012, ar fi pretins de la Viorel Rusu, patronul unei firme, suma de 180.000 de euro pentru a-și folosi influența pe lângă membrii Guvernului ca să se aloce bani Primăriei Ardeoani, județul Bacău. Din banii alocați, cu circa 5,6 milioane de lei au fost plătite lucrările făcute de firma lui Viorel Rusu. Berca a cerut banii prin intermediul lui Mihai Banu, pe atunci deputat, inculpat și el în dosar. Berca ar fi primit 180.000 de euro în mai multe tranșe și i-ar fi folosit atât pentru sine, cât și pentru PDL .

În perioada 2010-2012, când ar fi săvârșit infracțiunile, Gabriel Berca era și președintele organiziției județene PDL Bacău.

Între anii 2005 – 2008, Berca a fost prefectul județului Bacău. Apoi, o perioadă a fost secretar general al Guvernului Tăriceanu. În legislatura 2008 – 2012 a fost senator PDL şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012, în Guvernul Ungureanu. Apoi, a fost consilierul președintelui Traian Băsescu, după care a părăsit PDL și a intrat în PMP, unde a ocupat funcția de vicepreședinte pentru regiunea Nord-Est. A părăsit PMP în iunie, anul acesta, pentru a se înscrie în UNPR, partidul generalului Gabriel Oprea, viceprim-ministru și ministru de Interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS