11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Antreprenorul lunii iulie“, premiat de Ambasada SUA

„Antreprenorul lunii iulie“, premiat de Ambasada SUA

La cei numai 25 de ani ai săi, Dănuț Constantinescu din Caracal a primit ieri distincția de „Antreprenorul lunii iulie“, acordată de Ambasada SUA la București. Tânărul și familia sa oferă servicii de catering atât americanilor din baza militară de la Deveselu, cât și militarilor români și reprezentanților firmelor care lucrează la amplasarea scutului antirachetă în zona respectivă. Aflați în cele ce urmează povestea afacerii premiate ieri de Ambasada SUA. Americanii promovează afacerile locale mici din România, care au potențial de dezvoltare.

Ambasada SUA la București a premiat, ieri, la Caracal, un tânăr întreprinzător și familia sa, în cadrul programului „Antreprenorul lunii“, desfășurat pe teritoriul țării. Dănuț Constantinescu are 25 de ani, a fost desemnat antreprenorul lunii iulie și este directorul economic al firmei Cobrali 2000 SRL, pe care a înființat-o și dezvoltat-o tatăl său, Petrișor Constantinescu. Firma Cobrali oferă servicii de catering pentru baza militară de la Deveselu, dar le pune la dispoziție americanilor și alte servicii, cum ar fi cazare, spălătorie și organizare de evenimente festive.
Diploma și placheta au fost înmânate tânărului antreprenor din Caracal de către însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Dean Thompson, care înainte de ceremonie a vizitat baza militară de la Deveselu. „Prin intermediul programului «Antreprenorul lunii», ambasada aduce în prim-plan antreprenori care valorifică oportunităţile unice existente în diverse sectoare industriale şi regiuni din România.
În anul 2000, familia Constantinescu a fondat Cobrali 2000 SRL. Au început cu un mic restaurant în două spaţii închiriate. Odată cu dezvoltarea afacerii, au adăugat un motel, o piscină, o sală de evenimente şi au reuşit să cumpere spaţiile în care îşi desfăşurau activitatea. În 2013, când au început lucrările de construcţie la baza militară de la Deveselu şi mica firmă era deja cunoscută, familia Constantinescu a înţeles că prezenţa militară poate fi o oportunitate de afaceri. După efectuarea de investiţii suplimentare în firmă, familia Constantinescu a reuşit să îşi intensifice activitatea pentru a furniza constant servicii de calitate bazei, extinzând şi dezvoltând astfel afacerea. În fiecare zi, firma familiei Constantinescu livrează sute de porţii de mâncare caldă soldaţilor staţionaţi la baza de la Deveselu, asigurând totodată şi servicii de catering personalizate pentru demnitarii militari care vizitează baza şi pentru evenimente speciale“, a precizat Dean Thompson, de la tribuna amenajată în hotelul Romula din Caracal, ce aparține chiar familiei Constantinescu.

Ce spune tânărul premiat de americani

Tânărul antreprenor care a primit ieri distincția de la Ambasada SUA este foarte mândru de titlul respectiv. „Pentru noi este foarte importantă această distincție. Este o mare onoare. Mă bucur că am fost aleși noi să fim cei premiați, dintre toate companiile care au colaborat cu structura bazei militare de la Deveselu. Este, practic, o încununare a efortului pe care eu și cu familia mea l-am depus. Pentru viitor, dorim să demonstrăm tuturor că nu a fost o alegere greșită“, a declarat Dănuț Constantinescu.
La ora actuală, firma pe care o deține familia Constantinescu în Caracal livrează zilnic 150-200 de porții de hrană militarilor români și americani și reprezentanților firmelor care lucrează în baza de la Deveselu, dar au fost perioade când firma a produs și livrat chiar și 250-300 de porții de mâncare la Deveselu, de trei ori pe zi (mic dejun, prânz și cină). Dănuț Constantinescu a mai spus că înainte să încheie contractul pentru catering la Deveselu, de când au venit americanii, serviciile sale au fost atent verificate de către reprezentanții armatei americane. Ei au verificat atât bucătăria în care se gătește, cât și alimentele, dar și camerele de hotel puse la dispoziția ofițerilor care veneau la Deveselu și trebuia să fie cazați periodic în Caracal. Înainte să livreze hrana militarilor, absolut toată mâncarea este controlată zilnic de cei din baza militară, a spus și Petrișor Constantinescu, tatăl lui Dănuț.

Povestea afacerii Cobrali 2000 SRL

Petrișor Constantinescu are 49 de ani și este administratorul și fondatorul Cobrali. El a pornit afacerea în anul 2000, când a participat la privatizare și a cumpărat două dintre unitățile de alimentație publică pe care le are în prezent. El a lucrat ca gestionar împreună cu soția sa chiar la respectivele unități pe care ulterior le-a cumpărat, investind în ele propriile capitaluri acumulate de-a lungul timpului. „Am lucrat în domeniu, ca gestionar, din 1983, împreună cu soția mea. În 2000 s-a privatizat Romcomist, unde eram gestionari, și am preluat două dintre aceste unități la care eram gestionari eu și cu soția. Ulterior ne-am extins afacerea. Am mai achiziționat încă o locație în 2009, Haven Club, iar în 2012 am achiziționat-o pe aceasta în care suntem acum, hotel Romula Imperial. Inițial, am avut doar un bar și un restaurant, iar apoi am achiziționat și celelalte locații pentru evenimente“, a povestit Petrișor Constantinescu.
Dacă în 2012, potrivit datelor din bilanțul contabil postate de Ministerul Finanțelor pe internet, firma Cobrali 2000 SRL avea doar 16 angajați, după ce a început colaborarea intensă cu baza militară de la Deveselu pentru servicii de catering și după ce și-a extins afacerea și cu un hotel, familia Constantinescu numără azi pe firmă 28 de angajați.

Ambasada SUA încurajează afacerile locale să se dezvolte

Dean Thompson a explicat de ce se implică Ambasada SUA în viața comunităților locale din România cu proiecte precum „Antreprenorul lunii“: „Ne implicăm în comunitățile în care mergem oriunde în lume. Este o prioritate uriașă pentru noi. În acest caz particular, pentru că avem aici baza de la Deveselu dintre România și Statele Unite, ne simțim puternic implicați să sprijinim comunitatea și afacerile locale. Una dintre cheile pe care le avem în România este sprijinirea antreprenoriatului și promovăm ideea că orice român care are un vis ar trebuie să îl transforme într-o afacere“. El a mai spus că în acest fel se creează locuri de muncă în comunități.
La ceremonia de desemnare a „Antreprenorului lunii iulie“ de către ambasada SUA a luat parte și ofiţerul comandant al trupelor americane de la baza militară din Deveselu, cpt. William Garren, care a apreciat serviciile firmei Cobrali, precizând că americanilor le-a plăcut foarte mult pizza făcută de firma familiei Constantinescu, dar și mâncarea românească pregătită de aceștia pentru cei care activează în baza de la Deveselu.

O tănără care are clătitărie, premiată în iunie

În luna iunie, „Antreprenorul lunii“ desemnat de către Ambasada SUA a fost Alexandra Lipovan, fondatoarea clătităriei ClaTos, din Satu Mare, care donează o parte din profit unor copii cu nevoi speciale din comunitatea respectivă.
Prin programul „Antreprenorul lunii“, „Ambasada SUA promovează în 2015 persoanele şi companiile din România care au înţeles potenţialul unei idei noi, iar apoi au venit cu o abordare plină de curaj, menită să transforme ideea în realitate“, se arată în comunicatul transmis de Ambasada SUA către mass-media. Oricine știe afaceri de succes care merită să fie apreciate de americani poate trimite nominalizări la Ambasada SUA la București, prin înscrieri pe site-ul ambasadei, fie pe adresa de e-mail [email protected]. Antreprenorii trebuie să fie dedicați afacerii lor, serioși și să nu fi avut probleme cu legea în trecut. După ce sunt verificați de către personalul diplomatic, antreprenorii sunt premiați, fiind selectați de un comitet format din reprezentanți ai corpului Ambasadei SUA la București. Ambasada încurajează și antreprenorii din Oltenia să se înscrie în acest program.

Baza de la Deveselu va fi gata înainte de termen

Reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în frunte cu însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA, Dean Thompson, au vizitat, ieri, înainte de ceremonia de desemnare a antreprenorului lunii iulie, baza militară de la Deveselu, unde se montează scutul antirachetă al NATO. Lucrările în baza militară din Deveselu sunt în plină desfășurare în această perioadă.
Ofiţerul comandant al trupelor americane de la baza militară din Deveselu, cpt. William Garren, a declarat pentru Gazeta de Sud şi Alege TV că lucrările la bază vor fi finalizate pe 10 octombrie 2015, înainte de termenul stabilit iniţial. Oficialul a mai spus că baza va fi operaţională în luna decembrie a acestui an, moment care ar coincide cu încheierea mandatul preşedintelui SUA, Barack Obama.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS