10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: Măsuri de restricţionare a consumului de apă, din cauza secetei

Franţa: Măsuri de restricţionare a consumului de apă, din cauza secetei

În departamentele afectate de secetă udarea grădinilor este permisă numai între orele 19.00 şi 22.00, timp de trei zile pe săptămână (Foto: adevarul.ro)
În departamentele afectate de secetă udarea grădinilor este permisă numai între orele 19.00 şi 22.00, timp de trei zile pe săptămână (Foto: adevarul.ro)

Prefecturile din 30 de departamente din Franţa afectate de secetă au impus măsuri de restricţionare a consumului de apă, iar în alte 34 de departamente sunt în vigoare alerte de secetă, informează Mediafax.ro. Ziarul France Soir a scris ieri în pagina de internet că cel mai grav afectate sunt regiunile Ouest, Sud-Ouest, Bourgogne şi Rhône-Alpes. Începând de joi seara, zonele cele mai afectate, adică cele în care s-a depăşit pragul de „alertă consolidată”, se află în Loire-Atlantique, Vendée, Maine-et-Loire, Eure-et-Loir, Loiret, Vienne, Charente, Indre, Dordogne, Lot, Lot-et-Garonne, Tarn, Tarn-et-Garonne, Landes, Pyrénées-Atlantiques, Cantal, Lozère, Ardèche şi Saône-et-Loire.

În zonele aflate în „criză”, utilizarea apei în scopuri neprioritare (inclusiv agricole) este oprită. Sunt autorizate doar utilizările prioritare, adică acele care privesc sănătatea, securitatea civilă şi salubritatea. În zonele aflate în „alertă consolidată”, reducerea utilizărilor apei în scopuri agricole este superioară sau egală cu 50% din consumul normal.

De exemplu, în Ardèche, regiune al cărei teritoriu a fost plasat în mare parte sub o „alertă consolidată”, este interzis să se stropească peluzele şi spaţile verzi din bazinele hidrografice ale Ardèche, Doux şi de Eyrieux. Doar noile piscine pot fi umplute, iar udarea grădinilor este permisă numai între orele 19:00 şi 22:00, timp de trei zile pe săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS