10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate9.385 de candidați, așteptați joi la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ

9.385 de candidați, așteptați joi la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ

Proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2015, se desfășoară joi, 9 iulie, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen (câte unul în fiecare județ și în municipiul București).

Dintre cei 10.297 de candidați înscriși la începutul anului școlar, au fost admiși să participe la proba scrisă 9.385 de candidați care au îndeplinit cumulativ cele trei condiții prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs ‘Bine’ sau ‘Foarte bine’ și minimum media 8 la cele două inspecții speciale la clasă desfășurate pe perioada anului școlar.

Cei mai mulți candidați sunt cadre didactice în învățământul preșcolar (1.801 candidați) și primar (1.433 de candidați).

În sesiunea 2015, examenul național pentru definitivare în învățământ se organizează la 127 de discipline. Proba scrisă conține subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie și elemente de psihologia educației.  Durata de redactare a lucrării este de 4 ore. În județele Argeș, Constanța, Dâmbovița și Suceava, dar și în municipiul București, durata probei scrise se va prelungi cu maximum 2 ore pentru 5 candidați cu nevoi speciale.

Nota obținută la proba scrisă este nota la examen. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen.

Afișarea rezultatelor va avea loc în data de 14 iulie. Perioada 14-17 iulie este destinată înregistrării și soluționării contestațiilor. Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 18 iulie.

Pentru evaluarea lucrărilor scrise și soluționarea contestațiilor s-au constituit 6 centre de evaluare/contestații la nivel național, prin arondarea disciplinelor de examen. Astfel, lucrările tuturor candidaților care au optat pentru o anumită disciplină de examen sunt evaluate în același centru.

Subiectele de examen, traducerea acestora și baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplină în parte, de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi publicate, după susținerea probei, la ora 15.00, http://subiecte2015.edu.ro.

Atât programele de examen pentru toate disciplinele, cât și modele de subiecte și bareme pentru discipline de examen au fost postate pe paginile http://definitivat.edu.ro, respectiv http://subiecte2015.edu.ro, și au fost utilizate în activitățile de pregătire a debutanților, desfășurate de Casele Corpului Didactic.

Coordonarea metodologică a examenului național revine Ministerului Educației și Cercetării Științifice, iar organizarea și desfășurarea probei scrise este asigurată de inspectoratele școlare județene/a municipiului București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS