11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateResveratrolul, sursă naturală a longevităţii

Resveratrolul, sursă naturală a longevităţii

Despre resveratrol, “substanţă minune” – extrasă în special din plante cu fructe de culoare închisă, s-a vorbit mult în ultimii ani datorită efectului sau puternic antioxidant. Puţini ştiu însă că obiceiul de a bea vin roşu, care este o sursă naturală de resveratrol, stă la baza explicaţiei medicale a “Paradoxului francez”, adică a faptului că francezii sunt oamenii cu cel mai sănătos sistem cardio-vascular din lume, deşi consumă alimente bogate în grăsimi.
Tot substanţa resveratrol, prin proprietăţile sale excepţionale, reprezintă explicaţia faptului că femeile din Franţa îmbătrânesc mai greu.
Resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum fiind de patru – cinci ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.

Efecte:
– Antitumoral – încetineşte cu până 50% înmulţirea celulelor cancerigene sau poate chiar să le şi oprească şi stimulează înmulţirea celulelor sănătoase şi capacitatea lor de regenerare.
– Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui – menţine capacitatea de funcţionare normală a trombocitelor, ajută la scăderea vâscozităţii sângelui, îmbunătăţind astfel, circulaţia sângelui, arterele rămânând elastice.
– Antialergic – Resveratrolul este, de asemenea, un bun antialergic, recomandat şi persoanelor care suferă de astm bronşic.
– Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator şi antibacterian.
– Menţine elasticitatea şi fermitatea pielii şi împiedică îmbătrânirea ei prematură.
– Scade nivelul colesterolului rău şi creşte nivelul celui bun.
– Scade nivelul glicemiei.
– Echilibrează tensiunea arterială.
– Îmbunătăţeşte vederea.
– Blochează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.
– Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator şi antibacterian.

Surse naturale de resveratrol

S-a constatat însă că nu numai vinul este o sursă de resveratrol, ci şi strugurii roşii, afinele, nucile, arahidele şi rodiile. Efectele pozitive ale acestuia nu se limitează la aparatul cardio-vascular. În afară de  acţiunea antioxidantă (de 20 de ori mai puternică decât a vitaminei C şi de 50 de ori mai mare decât a vitaminei E), resveratrolul reduce efectele toxice ale chimioterapiei, inhibând totodată proliferarea celulelor canceroase şi oprind formarea vaselor de sânge din ţesuturile canceroase (angiogeneza).  Sursele de resveratrol trebuie însă diversificate pentru a profita cât mai mult de beneficiile sale. Fructele şi legumele cele mai bogate în resveratrol sunt afinele şi strugurii negri (în special coaja lor), strugurii roşii, sâmburii strugurilor (albi sau roşii), merişorul, murele, coacăzele negre, merele cu coaja roşu-închis, prunele, varza roşie, ceapa roşie şi fasolea boabe de culoare neagră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS