16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Peste 1.600 de români au fost arestați în afara granițelor în ultimele șase luni

MAE: Peste 1.600 de români au fost arestați în afara granițelor în ultimele șase luni

Arestat

O statistică a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind gestionarea cazurilor consulare în perioada decembrie 2014 – mai 2015 arată că, în această perioadă, peste 1.600 de români au fost arestați în afara granițelor, informează Agerpres.ro. Potrivit statisticii, ţările pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe arestări au fost Germania, Spania, Portugalia și Turcia.

Conform comunicărilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, numărul cetățenilor români arestați în afara granițelor țării despre a căror situație au fost informate misiunile și oficiile și ale căror cazuri au fost gestionate de acestea este de 1.620. În aprilie, numărul acestora a fost de 256, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Italia (92), urmată de Germania (59) și Spania (47).

MAE arată că în perioada decembrie 2014 – mai 2015, numărul cetățenilor români decedați în afara granițelor țării a fost de 504, țările pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe decese fiind Germania, Italia, Spania și Franța. În luna aprilie 117 români au murit în străinătate.

Numărul cetățenilor români accidentați sau spitalizați în străinătate în ultimele șase luni a fost de 146, statele pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe astfel de cazuri fiind Germania, Ungaria, Italia și Franța. În aprilie au fost înregistrați 18 de români spitalizați și 30 accidentați pe teritoriul altor state.

Statistica MAE relevă că în perioada 25 martie – 10 mai au fost evacuate din Republica Yemen 73 de persoane, dintre care 62 de cetățeni români și 11 membri de familie, iar în februarie au fost evacuați din Siria încă cinci cetățeni români și un membru de familie.

În cele șase luni monitorizate, ministerul a activat celula de criză de la nivelul său în șase cazuri. În decembrie 2014 celula de criză a fost activată ca urmare a cazului româncei aflate la bordul navei Norman Atlantic incendiată în apele teritoriale grecești, în ianuarie 2015 – de două ori, în cazul cetățenilor români răpiți în Nigeria și eliberați și ca urmare a atacului cu rachetă asupra navei-petrolier Araevo, în Libia, soldat cu moartea unui cetățean român. În luna martei a acestui an s-a activat celula de criză după prăbușirea în Franța a zborului German Wings și în aprilie – ca urmare a cazului cetățeanului român răpit în Burkina Faso. Totodată, a funcționat celula de criză a MAE pentru evacuările cetățenilor români din Yemen.

Situația MAE relevă că în luna aprilie ministerul s-a confruntat cu mai multe cazuri consulare deosebite. În acest context sunt menționate scufundarea, la 2 aprilie, în Marea Adriatică, a unui pescador la bordul căruia se aflau și trei marinari români, dintre care unul fusese găsit decedat, ceilalți doi fiind declarați dispăruți. O altă situaţie s-a înregistrat pe 25 aprilie şi a fost generată de producerea cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter în apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, seism soldat cu un număr impresionant de victime și pagube materiale de proporții. Tot în această categorie este inclusă reținerea unei nave cargo în Golful Persic pe 28 aprilie, la bordul căreia se aflau patru marinari români.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS