8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsărescu: Chestiunea reducerii TVA de la 24% la 20% trebuie stabilită la finalul lunii mai, în discuțiile cu FMI și CE

Isărescu: Chestiunea reducerii TVA de la 24% la 20% trebuie stabilită la finalul lunii mai, în discuțiile cu FMI și CE

Banca Națională a României nu a luat în calculul prognozelor de inflație reducerea, de la 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, această chestiune urmând să fie clarificată, la finalul acestei luni, în cadrul discuțiilor pe care autoritățile române le vor avea, la București, cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Comisiei Europene, a afirmat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a făcut referire și la programul statului de colectare a veniturilor, dar mai ales la nerealizările la capitolul de cheltuieli.

„Noi nu avem în prezent exces masiv de lichiditate, de aceea am redus rezervele minime obligatorii, pentru că situația Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte bună, de 17 miliarde de lei, o sumă foarte mare. Asta reflectă o mai bună colectare a veniturilor. Trebuie discutat serios în ce măsură este de durată și reflectă o tendință de durată, cât din surplusul încasărilor vine dintr-un efort evident făcut pentru o mai bună colectare, cât vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor. Dar avem, pe de altă parte, și nerealizări la capitolul de cheltuieli și acelea trebuie analizate cu mare atenție”, a explicat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a reamintit necesitatea dezvoltării infrastructurii, pentru o mai bună conectare cu Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS