10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrganizaţia "Salvaţi copiii": Situaţia mamelor din România, cea mai proastă din UE

Organizaţia „Salvaţi copiii”: Situaţia mamelor din România, cea mai proastă din UE

România ocupă locul 66 în clasamentul mondial al ţărilor cu cele mai bune condiţii oferite mamelor, fiind pe ultimul loc în topul ţărilor din Uniunea Europeană şi sub alte ţări cu posibilităţi reduse, precum Belarus sau Serbia, potrivit Mediafax. Acesta este  rezultatul unui raport al organizaţiei „Salvaţi Copiii”,

Cel de-al 16-lea Raport Anual al Organizaţiei Salvaţi Copiii – „Situaţia mamelor la nivel mondial” plasează România pe locul 66 în clasamentul mondial al ţărilor cu cele mai bune condiţii oferite mamelor, respectiv pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la distanţă considerabilă faţă de Ungaria (locul 51) sau Bulgaria (locul 44). „Mai mult, România este depăşită în topul global de state cu posibilităţi relativ mai mici, precum Belarus (locul 25), Serbia (locul 35) sau Muntenegru (locul 42)”, se arată în raportul citat.

Dintre cele 179 de state incluse în raport, Norvegia ocupă prima poziţie în clasament, urmată îndeaproape de alte ţări nordice, în timp ce Somalia se află pe ultimul loc pentru al doilea an consecutiv. Capitalele cel mai bine clasate în acest top sunt: Praga (Cehia), Stockholm (Suedia), Oslo (Norvegia), Tokyo (Japonia) şi Lisabona (Portugalia). În România, se constată un decalaj clar al performanţelor privind rata mortalităţii infantile, în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, aceasta este constant mai ridicată în mediul rural – 10,4 la mie, în 2013 – în comparaţie cu cea din mediul urban – 6,8 la mie (INS 2013). Cauzele decalajului rural – urban, în ceea ce priveşte îngrijirea materno-fetală ţin în principal, potrivit „Salvaţi Copiii”, de accesul redus la servicii medicale, de distanţa mare până la localităţile în care pot fi accesate astfel de servicii, de nivelul scăzut de educaţie al mamei şi de veniturile reduse ale gospodăriei. Rata mortalităţii infantile se păstrează peste media naţională în anumite regiuni ale României, respectiv 20,1 la mie în Nord-Est, 19,3 la mie în Sud şi Muntenia şi 18,2 la mie în Sud-Vest. „Raportul din acest an scoate în evidenţă însă şi disparităţi majore în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate, între pacienţii bogaţi şi cei săraci din marile oraşe din întreaga lume, constatând că simpla localizare în mediul urban nu reprezintă o garanţie pentru viitoarele mame. Pentru prima dată în istorie, mai mult de jumătate din populaţia globului trăieşte în mediul urban, însă oraşele nu reuşesc să ţină pasul cu afluxul de populaţie şi să acopere nevoile de bază pentru milioane de mame şi copiii acestora”, se arată în documentul citat. Raportul „Situaţia mamelor la nivel mondial” a arătat că femeile din Statele Unite ale Americii se confruntă cu un risc nejustificat de mare de deces matern, de 1 la 1.800 – cea mai slabă performanţă, în comparaţie cu celelalte ţări dezvoltate din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS