5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăuturile alcoolice ar trebui să menționeze caloriile, spun deputații

Băuturile alcoolice ar trebui să menționeze caloriile, spun deputații

În rezoluția adoptată miercuri, deputații au cerut Comisiei Europene să depună propuneri legislative privind conținutul de calorii al băuturilor alcoolice, până cel mai târziu în 2016. În rezoluție este cerută o nouă Strategie UE privind Alcoolul, concentrată pe consumul de alcool de către minori și pe o etichetare la nivel UE care să descurajeze condusul sub influența alcoolului și consumul în timpul sarcinii.

Deputații cer Comisiei Europene să ”înceapă imediat să lucreze la o nouă Strategie UE pentru Alcool (2016-2020)” pentru a ajuta guvernele naționale să rezolve problemele cauzate de consumul de alcool. Strategia ar trebui să includă colectarea unor date credibile, îmbunătățirea prevenirii și tratamentului, reducerea accidentelor cauzate de condusul sub influența alcoolului și analizarea diverselor moduri de consum, spun deputații în rezoluția adoptată miercuri cu vot prin ridicare de mâini.

Ingredientele și caloriile pe etichetă

• Comisia Europeană ar trebui să evalueze dacă cerința de a oferi consumatorilor informații despre ingrediente și conținutul nutritiv s-ar aplica și băuturilor alcoolice, spun deputații.

• Conținutul de calorii al băuturilor alcoolice ar trebui menționat clar, iar Comisia ar trebui să facă o propunere legislativă în acest scop, cel mai târziu în 2016, adaugă ei.

• Deputații cer Comisiei Europene să ia în considerare o etichetare la nivel UE care să recomande femeilor însărcinate să nu consume alcool și să atragă atenția consumatorilor asupra riscurilor condusului sub influența băuturii.

Protecția consumatorilor tineri

Deputații cer statelor membre să intensifice eforturile pentru a proteja tinerii prin consolidarea legislației privind vârsta minimă pentru consumul de alcool, recomandând să fie monitorizate efectele reclamelor la alcool asupra tinerilor și să fie limitată expunerea acestora. Statele membre ar trebui de asemenea să aibă în vedere măsuri împotriva vânzării de alcool la prețuri mici.

Comisia Europeană ar trebui să rezolve și problema vânzărilor transfrontaliere de alcool prin intermediul internetului, spun deputații. Statele membre ar trebui, de asemenea, să organizeze campanii prin care să atragă atenția asupra pericolelor consumului exagerat de alcool, mai ales asupra minorilor, și să intensifice eforturile de a reduce accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool, se mai arată în text.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS