18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 2.540 de morţi şi 4.600 de răniţi - bilanţul seismelor din Nepal

Peste 2.540 de morţi şi 4.600 de răniţi – bilanţul seismelor din Nepal

Dezastrul din Nepal şi cutremurele care au urmat după cel masiv, de 7,9 pe scară Richter, au îndoliat ţară. A fost declarată stare de urgenţă, iar bilanţul negru depăşeşte deja 2400 de morţi şi 4600 de răniţi.

În ceea ce-i priveşte pe cei patru români surprinşi de seism în expediţii, pe Everest, Federaţia Română de Alpinism anunţă sunt teferi şi nevătămaţi. Alţi 24 de români aflaţi în Nepal sunt şi ei în afară oricărui pericol. Duminică, de dimineaţă, a fost înregistrată o replică puternică de 6,7 pe Richter, care a declanşat în munţi alte trei avalanşe. În taberele din Himalaya şi-au găsit sfârşitul 17 alpinişti. Printre ei şi un director al companiei Google.

Roci imense şi nămeţi uriaşi de zăpadă peste corturile şi proviziile alipinistilor aflaţi în taberele de la baza muntelui Everest. Asta a lăsat în urmă avalanşă provocată sâmbătă de cutremurul devastator din Nepal. A fost o noapte albă pentru sutele de alpinişti blocaţi în tabere, printre care şi cei 4 români.

Peste zi , imediat ce au fost disponibile elicoptere şi vremea a permis, au fost declanşate operaţiunile de salvare. Coborâti de pe munte, în oraşe au fost îngrijiţi sute de alpinişti şi localnici care au suferit răni grave. Estimările arată 300 de mii de turişti s-ar afla în regiune pentru sezonul de alpinism şi traseu montan din Himalaya. Din păcate, alţi 17 iubitori ai muntelui şi-au pierdut viaţa în urmă avalanşelor şi căderilor de roci de pe versanţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS