22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCutremurul din Nepal: Bilanţul provizoriu depăşeşte 2.000 de decese

Cutremurul din Nepal: Bilanţul provizoriu depăşeşte 2.000 de decese

Autorităţile nepaleze raportează că bilanţul provizoriu al cutremurului care a zguduit regiunea capitalei Kathmandu depăşeşte 2.000 de decese, iar numărul creşte de la oră la oră.
Seismul de 7,9 grade pe scara Richter este cel mai puternic înregistrat în această ţară în ultimele 8 decenii.
Victime s-au înregistrat şi în India, Bangladesh şi Tibet, potrivit BBC. Cutremurul a provocat avalanşe pe Everest. Comunitatea internaţională se mobilizează pentru a trimite ajutoare umanitare.

Patru români, alpinişti porniţi în expediţie pe Acoperişul Lumii, au fost surprinşi de o avalanşă după un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,9 pe Richter.
Dintre români, Alex Găvan, unul dintre temerarii aflaţi pe Everest, a scăpat la limita şi a anunţat pe Twitter că nu este rănit. 10 alpinişti şi-au pierdut însă viaţă şi mult mai mulţi au fost daţi dispăruţi.

Alpinistul român Alex Găvan, care se află în expediţie pe Everest, a anunţat pe Twitter că este teafăr. „Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori”, a notat acesta. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat el.

Alex Găvan plecase la sfârşitul lunii martie într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse, de peste 8.500 metri, fără oxigen suplimentar şi fără însoţitori.

Culmea este că alpinistul Horia Colibăşanu s-a întors chiar vineri dintr-o expediţie, exact din locul unde fost epicentrul cutremurului. Acum, îşi face griji pentru colegii lui: în afară de Alex Găvan, în taberele acelea erau încă 3 alpinişti români, despre care speră să afle veşti bune.

Horia Colibăşanu, alpinist: „Încă nu s-a putut lua legătură cu tabăra de baza sunt 4 români acolo, este şi Iustin Ionescu, Zsolt Orok şi pe partea cealaltă în Tibet în China Teofil Vlad. De ei încă nu se ştie nimica şi aşteptăm cu nerăbdare să aflăm că sunt bine. Se pare că ei ar fi urcat în taberele superioare, care sunt izolate acum de tabăra de baza. Ruta este foarte fragmentată şi acolo s-au prăbuşit scările care ajutau la traversarea acestei cascade de gheaţă.”

Cei 10 cetăţeni români identificaţi în Nepal, printre care patru alpinişti, sunt bine

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escalada a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, „sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal”, potrivit unui comunicat MAE cu informaţii actualizate la ora 21.00, ora României, în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Nepal.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie, mai anunţă MAE, precizând că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu ei, în timp ce despre ceilalţi doi se ştia din cursul zilei că sunt în siguranţă.

MAE informează că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români, şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi, şi că toţi „sunt bine”.

Cei patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie pe muntele Everest, în timul producerii unei avalanşe, sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti precizează că, până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victime. MAE face apel la cei care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau la adresa electronică [email protected].

Cutremurul de 7,9 pe Richter care a lovit sâmbătă dimineaţă Nepalul, la ora locală 11 şi 11 minute, s-a produs la o adâncime de 10 km, foarte aproape de capitală Kathmandu.
Potrivit Institutului american de Geofizică, seismul a durat între 30 de secunde şi două minute şi a fost urmat de o avalanşă puternică pe Everest. Sute de alpinişti au fost surprinşi în taberele de la baza muntelui.
Turnul Dharahara, vechi de 200 de ani, s-a prăbuşit. Clădirea înalta de aproape 63 de metri era emblematică pentru capitală Nepalului şi aproape întotdeauna era plină de turişti, întrucât oferea o superbă vedere panoramică asupra văii Kathmandu.

Cutremurul de sâmbătă dimineaţă pare să fie „cel mai grav seism din Nepal după cel din 1934”, care a avut magnitudinea 8 şi s-a produs în apropierea muntelui Everest: atunci au murit peste 10.000 de oameni.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS