Acasă Actualitate Ion Iliescu, în Der Spiegel: Am aprobat o cerere privind „o locaţie”...

Ion Iliescu, în Der Spiegel: Am aprobat o cerere privind „o locaţie” a CIA în România

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, că a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, pe finalul celui de-al doilea mandat la Cotroceni, o solicitare a partenerilor americani privind crearea unui centru al CIA în România.

Fostul preşedinte adaugă că nu a ştiut că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

După izbucnirea scandalului, în urmă cu un deceniu, Bucureştiul a negat în repetate rânduri prezenţa unei închisori secrete pentru suspecţi de terorism pe teritoriul României.

Potrivit Der Spiegel, în centrul de detenţie din România a fost deţinut şi Khalid Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001. Numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este „Black” (negru – n.r.). Polonia are culoarea „albastru”, Lituania, „violet”, iar Thailanda, „verde”.

Fostul şef al Administraţiei prezidenţiale Ioan Talpeş a confirmat, pentru Der Spiegel, afirmaţiile lui Ion Iliescu despre locaţia destinată CIA, explicând că a fost oferit un sediu în Bucureşti, utilizat între 2003 şi 2006, şi că autorităţile române nu au ştiut ce activităţi desfăşurau americanii.

Ioan Talpeş, care în 2003 era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională, a confirmat că preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a dat „mână liberă” să se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA.

Talpeş a precizat că locaţia a fost oferită în Bucureşti, fiind utilizată în perioada 2003-2006, explicând că acest sediu nu mai există în prezent.

Potrivit fostului consilier prezidenţial, autorităţile române ar fi transmis CIA că nu aşteptau informaţii despre activităţile desfăşurate în acel sediu. „Nu am văzut personal locaţia. Eram conştienţi că puteau fi lucruri periculoase”, a spus Talpeş, potrivit Der Spiegel.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version