12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContractul anului pentru Airbus Helicopters: Polonia face o comandă de 2,5 miliarde de euro

Contractul anului pentru Airbus Helicopters: Polonia face o comandă de 2,5 miliarde de euro

Polonia a ales modelul de elicopter francez Caracal EC725, în detrimentul elicopterului american Sikorsky, dar va negocia cumpărarea rachetelor sol-aer (Patriot) de la americani.

Pentru Airbus Helicopters, comanda Poloniei în valoare de 2,5 miliarde de euro este considerată de producătorii de elicoptere francezi a fi „contractul anului 2015”. Primul ministru al Poloniei, Ewa Kopacz, a anunţat oficial, marţi după amiază, că armata poloneză urmează să dispună de elicoptere modelul Caracal EC725. „Gazeta Wyborcza” preciza marţi că alegerea elicopterului francez menţionat a fost făcută în detrimentul rivalului american Sikorky şi al italo-britanicului Augusta Westland. Caracal EC725, a anunţat Ministerul polonez al Apărării, va fi supus mai întâi testelor în Polonia, contractul urmând a fi semnat către sfârşitul acestui an. Concomitent, a anunţat preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, va fi negociată cu SUA achiziţionarea de rachete sol-aer, printr-un contract estimat la peste 5 miliarde de euro. Varşovia, a mai spus preşedintele polonez, avea de ales între rachetele americane Patriot şi o ofertă europeană Eurosam, dar a decis cumpărarea rachetelor Patriot, prin negocieri directe cu guvernul american. În ceea ce priveşte cumpărarea elicopterelor de producţie franceză, rămâne că în lunile următoare să fie finalizate o serie de probleme importante, între care cea referitoare la crearea unei linii de asamblare la Lodz, întrucât Varşovia doreşte că cea mai mare parte a operaţiunilor de asamblare să fie efectuate în Polonia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS