11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost şef al FMI, arestat într-un dosar de spălare de bani

Fost şef al FMI, arestat într-un dosar de spălare de bani

Rodrigo Rato a fost director al Fondului Monetar Internațional în perioada 2004-2007 (Foto: wikipedia.org)
Rodrigo Rato a fost director al Fondului Monetar Internațional în perioada 2004-2007 (Foto: wikipedia.org)

Spaniolul Rodrigo Rato, fost director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a fost arestat ieri în cadrul unei anchete privind infracţiuni de spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, Rodrigo Pato, de 65 de ani, ar fi folosit o lege a amnistiei pentru a repatria o parte din averea să. Rato, care era deja anchetat pentru diverse infracţiuni în domeniul comercial, a spuns că nu comentează „o afacere personală”.

Rodrigo Rato şi alţi 80 de oficiali spanioli sunt acuzaţi de infracţiuni la dreptul societăţilor, pentru că ar fi cheltuit în total 15 milioane de euro în discoteci, safari şi pentru obiecte de lux folosind carduri bancare oculte emise de Caja Madrid şi Bankia, sustrăgându-se astfel fiscului. Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Din 2009, el a devenit preşedinte al Caja Madrid, care a devenit Bankia în 2010, după fuziunea cu alte şase bănci de economii.

Falimentul răsunător al băncii, în 2012, a determinat Spania să ceară ajutor Uniunii Europene pentru sectorul financiar. Mii de clienţi şi-au pierdut economiile, iar carieră lui Rodrigo Rato a intrat în decline.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS