Acasă Actualitate Protocolul româno-ungar în domeniul minorităţilor, semnat până la începutul lunii mai

Protocolul româno-ungar în domeniul minorităţilor, semnat până la începutul lunii mai

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni o întrevedere bilaterală cu omologul ungar Peter Szijjarto, în marja participării la reuniunea ministerială a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică.
Întâlnirea face parte din contactele regulate ale celor doi miniștri pe teme bilaterale și europene.
Bogdan Aurescu a discutat cu omologul ungar despre pregătirea vizitei pe care ministrul român de Externe intenționează să o efectueze la Budapesta la începutul lunii mai, potrivit unui comunicat al MAE. Aurescu a arătat că o astfel de vizită, în opinia părții române, este necesară pentru discutarea deschisă și cuprinzătoare a agendei și temelor bilaterale.
În acest context, el a reamintit necesitatea ca protocolul Comitetului bilateral de specialitate în domeniul minorităților naționale să fie finalizat, astfel încât semnarea lui să aibă loc cel mai târziu în cadrul vizitei. Ministrul Aurescu a arătat că protocolul, a cărui negociere a început încă în 2011, a fost în mare parte discutat, dar că este necesară organizarea unor noi reuniuni ale secretarilor și copreședinților Comitetului, în vederea finalizării. El a exprimat din nou toată disponibilitatea părții române în acest sens, propuneri de date fiind deja transmise părții ungare. Ministrul ungar a asigurat că va impulsiona un răspuns al componentei ungare a Comitetului.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat o serie de aspecte legate de agenda bilaterală, cu accent pe proiecte economice, precum și probleme privind securitatea energetică la nivel regional.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version