6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtocolul româno-ungar în domeniul minorităţilor, semnat până la începutul lunii mai

Protocolul româno-ungar în domeniul minorităţilor, semnat până la începutul lunii mai

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni o întrevedere bilaterală cu omologul ungar Peter Szijjarto, în marja participării la reuniunea ministerială a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică.
Întâlnirea face parte din contactele regulate ale celor doi miniștri pe teme bilaterale și europene.
Bogdan Aurescu a discutat cu omologul ungar despre pregătirea vizitei pe care ministrul român de Externe intenționează să o efectueze la Budapesta la începutul lunii mai, potrivit unui comunicat al MAE. Aurescu a arătat că o astfel de vizită, în opinia părții române, este necesară pentru discutarea deschisă și cuprinzătoare a agendei și temelor bilaterale.
În acest context, el a reamintit necesitatea ca protocolul Comitetului bilateral de specialitate în domeniul minorităților naționale să fie finalizat, astfel încât semnarea lui să aibă loc cel mai târziu în cadrul vizitei. Ministrul Aurescu a arătat că protocolul, a cărui negociere a început încă în 2011, a fost în mare parte discutat, dar că este necesară organizarea unor noi reuniuni ale secretarilor și copreședinților Comitetului, în vederea finalizării. El a exprimat din nou toată disponibilitatea părții române în acest sens, propuneri de date fiind deja transmise părții ungare. Ministrul ungar a asigurat că va impulsiona un răspuns al componentei ungare a Comitetului.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat o serie de aspecte legate de agenda bilaterală, cu accent pe proiecte economice, precum și probleme privind securitatea energetică la nivel regional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS