12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCercetările la locul prăbușirii avionului companiei Germanwings continuă. Autoritățile franceze promit identificarea victimelor până la finele săptămânii

Cercetările la locul prăbușirii avionului companiei Germanwings continuă. Autoritățile franceze promit identificarea victimelor până la finele săptămânii

Deşi directorul Institutului de cercetări criminalistice al jandarmeriei naţionale franceze a anunţat iniţial vor fi necesare între două şi patru luni pentru a avea rezultatele definitive privind identificarea celor 150 de victime ale accidentului aviatic din Alpii francezi, preşedintele François Hollande şi ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, au anunţat marţi, la o conferinţă de presă ţinută la Berlin, la încheierea Consiliului de Miniştri franco-german, această operaţiune va fi terminată până cel mai târziu la sfârşitul acestei săptămâni.
Acest lucru, a precizat Cazeneuve, a fost posibil graţie prelevărilor ADN făcute imediat după accident şi trimise de urgenţă la analize în laboratoare de specialitate din Paris. Angela Merkel a adresat şi cu acest prilej, sincere mulţumiri autorităţilor franceze pentru tot ce a u făcut, începând de la operaţiunile de salvare până la curajul celor angajaţi în aceste operaţiuni şi la căldura cu care cetăţenii francezi din localitatea apropiată locului accidentului au primit familiile victimelor.

300 milioane de dolari rezervaţi deocamdată de societăţile de asigurări

Pentru a face faţă unor probabile cereri de despăgubiri şi unor cheltuieli imediate, consorţiul societăţilor de asigurare, condus de gigantul german Allianz, a pus de o parte 300 milioane de dolari (279 milioane euro), a informat corespondentul la Berlin al cotidianului „Les Echos”, citând ziarul german „Handelsblatt”. Ziarul german crede, însă, despăgubirile pe care le vor avea de plătit asigurătorii vor fi extrem de mari. De regulă, în cazurile de prăbuşiri de avioane, despăgubirea ajunge până la 1 milion de dolari de pasager, dar întrucât între victime se află şi cetăţeni americani, indemnizaţiile pot fi mai mari. Avionul era asigurat pentru 6,5 milioane de dolari, reaminteşte „Handelsblatt”.

Sosirea la locul prăbuşirii avionului a unor specialişti israelieni

Marţi, la locul accidentului au fost reluate cercetările. Anchetatorii şi jandarmii, care au colectat deja mai bine de 4000 de piese (resturi de avion şi corpuri ale victimelor), pot de acum ajungă în zona accidentului pe o pistă amenajată încă de duminică de jandarmeria franceză. Unul dintre obiective este, în continuare, găsirea celei de a două cutii negre. S-au făcutpână în prezent fără rezultat –mai multe intruziuni în pământul şi rocile locului unde a avut loc impactul avionului, pornind de la supoziţia ar fi putut fi îngropată. Două elicoptere franceze au continuat marţi zboruri în spaţii din afara perimetrului supus până acum cercetărilor şi sunt aşteptate alte două elicoptere germane. Ziarul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” a anunţat opt specialişti israelieni au sosit la locul accidentului, cu misiunea de a ajută la cercetări, dar şi pentru a găsi bucăţi din trupul unei victime israeliene, întrucât iudaismul impune integritatea corpului victimei la înhumare.
Corespondenţii de presă acreditaţi la Berlin au anunţat , din respect pentru victimele accidentului, Lufthansa a anunţat anularea festivităţilor prevăzute pentru marcarea, la 15 aprilie, a celei de a 60-a aniversări a companiei. Pentru miercuri după amiază este programat un serviciu ecumenic funebru la catedrala catolică din Haltern (vestul Germaniei) de unde proveneau cei 16 elevi germani aflaţi la bordul avionului prăbuşit în Alpii francezi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS