14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzi, în Franţa - al doilea tur de scrutin al alegerilor departamentale

Azi, în Franţa – al doilea tur de scrutin al alegerilor departamentale

•Toate sondajele de opinie realizate în cursul săptămânii trecute, dau victorioasă, şi în primul tur, de duminica trecută, Dreapta franceză (UMP), aliată cu Centru-dreapta (UDI). O campanie puternică a desfăşurat în ultimele zile Frontul Naţional al lui Marine Le Pen, cu şanse şi mărească numărul de voturi în unele cantoane ce alcătuiesc departamentele.
• Alegerile locale actuale din Franţa au o semnificaţie specială. Ele sunt ultimele înaintea scrutinului prezidenţiale din 2017, motiv pentru care lupta pentru cucerirea bazei electorale încă de pe acum de către forţele politice de dreapta şi de centru pe de o parte şi de către Frontul Naţional de extremă dreapta a fost mai acerbă ca de obicei, încununată de succes în multe din departamentele ţării cândva fiefuri socialiste.

Birourile de vot s-au deschis azi, în toată Franţa metropolitană, la orele 8.00. Ele vor rămâne deschise până la orele 18.00, respectiv 19.00 în oraşele de talie medie (cum ar fi Brest, Dijon,Toulon, Chambéry…) şi chiar până la 20.00 la Bordeaux, Nantes, Toulouse şi în regiunea pariziană. Nu are loc acest tur de scrutin la Paris sau Lyon, unde funcţiile de Consilii departamentale sunt exercitate de alte organisme (cum ar fi Consiliul Parisului în cazul capitalei) şi nici în unele teritorii de peste mări ale Franţei, unde statutul de departament, conform noii legislaţii, este din ce în ce mai rar. Singurele departamente „ultramarine” chemate azi la urne sunt Réunion şi Mayotte care, din cauza decalajului orar votează începând de la orele 6.00 şi 7.00 dimineaţa (ora Parisului) şi Martinica, unde votul începe la miezul acestei zile.
Toate sondajele de opinie operate în cursul săptămânii trecute arătau Dreapta franceză speră smulgă Stângii şi Frontului Naţional conducerea administrativă în mai multe zeci de departamente. Acest al doilea tur de scrutin a fost necesar în 1905 cantoane (componente ale departamentelor) din totalul de 2.054, restul fiind câştigate de diferitele partide încă de la primul tur. Dreapta se prezintă cu echipe (binoame) de bărbat/femeie în 1.602 cantoane, Stânga în 1.334 cantoane şi FN în 1.107 cantoane. Cum în primul tur alianţa UMP/UDI s-a plasat în fruntea listei câştigătorilor, se pare şi în scrutinul de azi îi va învinge pe socialişti în aproape 20 din departamentele pe care le-au administrat până acum, în special în nordul ţării, în Seine-et-Marne şi Bouches-du-Rhône. Până la aceste alegeri, socialiştii conduceau administraţiile locale în 61 departamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS