24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatul Theodor Nicolescu a plecat de la ÎCCJ, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere

Deputatul Theodor Nicolescu a plecat de la ÎCCJ, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere

Deputatul Theodor Nicolescu a plecat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), vineri, în jurul orei 14.00, după ce judecătorii au analizat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a parlamentarului, el putând să părăsească instanţa după i-a expirat ordonanţa de reţinere, potrivit Mediafax.

Decizia în cazul propunerii DNA de arestare preventivă a lui Nicolescu va fi făcută publică vineri, la ora 18.00.
Procurorii anticorupţie au emis ordonanţa de reţinere pe numele lui Nicolescu în jurul orei 13.30, motiv pentru care deputatul a putut pleca de la ICCJ după terminarea şedinţei de judecată.
Camera Deputaţilor a aprobat miercuri cererea DNA de avizare a reţinerii şi arestării preventive a lui Theodor Nicolescu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.
Procurorii DNA au extins, în 18 martie, urmărirea penală faţă de Nicolescu pentru luare de mită, pe lângă cele trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, pentru care era deja urmărit penal.
Theodor Nicolescu este acuzat că, în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a soluţiona favorabil anumite dosare, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări.
Potrivit DNA, în 2007, Theodor Nicolescu, care atunci era vicepreşedinte al ANRP şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a cerut de la trei persoane 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În schimbul banilor, Nicolescu a dat asigurări că vor fi soluţionate favorabil şi cu celeritate dosarele de despăgubire.
În dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS