13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn ciuda accidentelor aviatice, securitatea aeriană este totuşi ridicată

În ciuda accidentelor aviatice, securitatea aeriană este totuşi ridicată

Prăbuşirea avionului A320 al companiei low-cost Germanwings, soldată cu dispariţia tuturor celor 150 de persoane aflate la bord, se adaugă la lunga „serie neagră” a unor accidente similare produse în ultimul an. Este dramatic dar -spun specialişti în domeniu – nu semnifică o degradare a sectorului aeronautic.
Accidentul de marţi din Alpii francezi este, întradevăr, cel mai grav produs pe teritoriul Franţei din 1981, când 180 de persoane au pierit în urma prăbuşirii unui DC-9 iugoslav în apropiere de Ajaccio. Accidentul avionului A320 al companiei Germanwings nu a lăsat, nici el, nici un supravieţuitor. Surse oficiale au precizat avionul respectiv ieşise din uzina în 1991 şi era destinat zborurilor între Barcelona şi Dusseldorf.

Este accidentul aviatic din Alpii francezi o dovadă a degradării securităţii aeriene?

Analişti de la publicaţia „Callange’s” spun este posibilă o astfel de interpretare. A nu se uita în 2014 a dispărut în Oceanul Indian avionul ce efectua zborul MH370, s-a prăbuşit în estul Ucrainei avionul ce efectua zborul MH17, s-a prăbuşit un avion A320 aparţinând companiei Air Asia în largul marii Java. La 5 februarie, un avion ATR 72-600 s-a prăbuşit într-un râu din Taivan, soldat cu 43 morţi. În ciuda acestor evenimente, Harro Ranter, preşedinte al Aviation Safety Network (ASN), organizaţie independentă cu sediul în Olanda, spune , în schimb, numărul accidentelor de anvergură medie a avioanelor comerciale este în declin. Harro Ranter susţine , practic, în 2014 nu au avut loc decât 21 accidente aviatice, domnia sa considerând acesta a fost anul „cel mai sigur din istorie” în ceea ce priveşte numărul catastrofelor aeriene. Pentru a-şi susţine opinia, Harro Ranter a raportat numărul accidentelor la cele 33 milioane de zboruri efectuate în total în 2014. De aceeaşi părere este şi IATA (Asociaţia internaţională a transportului aerian) care în bilanţul său pe 2014 a menţionat un accident aviatic la 4,4 milioane de zboruri.

Securitatea aeriană este totuşi în creştere

Diagnosticul este mult mai nuanţat dacă sunt avute în vedere pierderile umane. Cu 990 de victime ale catastrofelor aeriene produse în 2014, susţine ASN, transportul aerian este situat pe locul 24 în lista mijloacelor de transport cele mai sigure. Dar această poziţionare, mai spune ASN, s-a datorat în special celor două accidente ale avioanelor companiei Malaysian Airlines (227 morţi în zborul MH370 şi 298 în zborul MH17). De aceea, şi IATA nu consideră se poate nega existenţa, totuşi, a unei tendinţeîn baza unei analize pe termen lung – de scădere a numărului de accidente aviatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS