Ministrul Darius Vâlcov, iubitor de artă… aur și bani

Autori


Procurorii anticorupție susțin că au descoperit la o persoană apropiată fostului ministru al finanțelor publice, Darius Vâlcov, un seif în care acesta din urmă ținea 90.000 de dolari, peste 1,3 milioane de lei, trei tablouri semnate de pictori celebri, dar și… trei lingouri de aur a câte un kilogram fiecare. Vâlcov este cercetat atât pentru trafic de influență, cât și pentru efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcțiile deținute în ultimii ani: primar, senator și ministru.

Fost primar al municipiului Slatina, fost ministru al finanțelor publice, în prezent senator, Darius Vâlcov este acuzat de procurorii anticorupție că a efectuat operațiuni financiare și acte de comerț incompatibile cu funcțiile deținute. Mai exact, Vâlcov este acuzat că a cumpărat opere de artă și aur, pe care le ținea într-un seif, alături de sume importante de bani.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, „începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși“.

Ce a obținut Vâlcov prin aceste operațiuni financiare? Bani, aur și opere de artă, susțin procurorii. „Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele: 90.000 de dolari, 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei“.

Potrivit unor surse judiciare citate de evz.ro, tabloul semnat de Renoir are inscripţia casei de licitaţii „Cornette de Saint Cyr“, dar și data achiziționării – 28 martie 2013. Pe pagina de internet a casei de licitații, la acea dată a fost vândut tabloul „Femme nue couchee“ (Nud de femeie culcată), pictat de Renoir în anul 1892. Pictura avea preţul de vânzare estimat între 80.000 și 100.000 de euro, însă a fost vândută cu 114.963 de euro.

Banii și bunurile descoperite de anchetatori nu se regăsesc în declarația de avere a senatorului Vâlcov, unde acesta a precizat că deține numai bijuterii și obiecte de artă în valoare de 62.000 de lei. Nu deține nici un imobil sau teren, iar mașina, creditele, investițiile și împrumuturile acordate sunt pe numele soției. Ieri, procurorii DNA au mai comunicat că urmează să fie sesizat Senatul în vederea obținerii avizului pentru efectuarea urmăririi penale, dar și pentru încuviințarea reținerii și arestării senatorului Vâlcov.

Șpaga, investită în aur și obiecte de artă?


Anchetatorii au mai explicat că „aspectele descrise li se adaugă acelora pentru care a fost deja formulată o altă cerere anterioară“. Este vorba de dosarul privind comiterea infracțiunii de trafic de influență, în care procurorii DNA au cerut Senatului, pe 19 martie, încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Vâlcov.

În acest dosar, Darius Vâlcov este acuzat de procurorii DNA că a primit șpagă două milioane de euro de la o firmă de construcții în vremea când era primarul municipiului Slatina. „Suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 de lei a primit-o prin intermediul unor firme“, spun anchetatorii.

Banii ar fi fost primiți de la Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, judecat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Perioada în care Darius Vâlcov a achiziționat aurul și obiectele de artă descoperite de procurori coincide cu perioada în care acesta ar fi primit mita de la Theodor Berna. Potrivit procurorilor anticorupție, în schimbul mitei de două milioane de euro, Tehnologica Radion a obținut contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava“, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina“ și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt“.

Senatorii au amestecat dosarele lui Vâlcov și Nicolescu

Comisia Juridică din Senat s-a întrunit ieri pentru a da aviz cererii DNA privind reţinerea şi arestarea senatorului Vâlcov în cazul infracțiunii de trafic de influență, votul fiind însă negativ. Președintele comisiei juridice, Cătălin Boboc, a explicat pentru ProTv că, în cadrul comisiei, a fost primit, de la DNA, un volum (numărul 9) care nu avea nici o legătură cu dosarul senatorului Vâlcov. Boboc a arătat cu degetul spre DNA, susținând că procurorii, „din cauza volumului mare de dosare pe care îl au“, au trimis un volum în plus. Tot ieri, DNA a comunicat ce documente a transmis la Senat și Camera Deputaților, lăsând să se înțeleagă că, de fapt, senatorii au încurcat dosarele a doi inculpați – senatorul Vâlcov și deputatul Nicolescu Theodor Cătălin. Mai exact, DNA a explicat că, pe 19 martie, a trimis la Senat șapte volume cu actele de urmărire penală privind pe senatorul Vâlcov, iar, în aceeași zi, însă la Camera Deputaților, alte zece volume cu actele de urmărire penală din dosarul deputatului Nicolescu, cercetat în dosarul ANRP. Rămâne de văzut cum a ajuns volumul 9 de la Camera Deputaților în Comisia Juridică a Senatului. Luni, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil solicitarea DNA de reținere și arestare a deputatului Nicolescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 martie 2015

Actualitate

» Ce metode de dosit bani, case, lingouri susțin procurorii că au găsit în dosarele de corupție
» Culturile și speciile de animale pentru care fermierii vor primi sprijin suplimentar
» Hollande, Merkel şi Rajoy – la locul catastrofei aviatice din Alpii francezi
» Bucureşti: Protest la Universitate față de votul din Senat în cazul lui Dan Șova
» CE alocă 24 de milioane de euro programului multianual al României pentru azil, migraţie şi integrare
» Tunisia: A fost prins liderul celulei teroriste responsabile pentru atacul de la Muzeul Bardo din Tunis
» Reacţia lui Klaus Iohannis după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova
» Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, a fost reținut de DNA pentru 24 de ore
» Cererile DNA de reţinere şi arestare a lui Theodor Nicolescu au fost aprobate de către deputaţi
» Reacţii internaţionale după votul Senatului în cazul lui Dan Şova
» ASF a desemnat patru membri noi în conducerea instituţiei

Local

» De la Sucidava spre curțile lui Ler împărat – Drumul Domnului de Rouă, în pas de legendă
» Vâlcov, meșter în inginerii financiare

Dolj

» Lia Olguța Vasilescu: Asfaltarea gropilor începe în forță săptămâna viitoare
» Caracal 132, răscolit: Au început lucrările la cartierul de locuințe
» Termo Craiova dă în judecată salariații
» A câștigat procesul cu banca pe un contract în franci elvețieni
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Tinerii fermieri vor putea accesa în curând 50.000 de euro
» Polițiștii doljeni, la ceas aniversar
» Simulare de incident aviatic pe Aeroportul Craiova
» Concert în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană la Filarmonica Oltenia
» Spectacolul “El Amor”, pe scena Operei Române Craiova
» Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Craiova
» Recrutări la AIESEC Craiova
» Coțofenii din Față, invadată de gunoaie

Gorj

» Ziua Porţilor Deschise la IPJ
» Medici acuzaţi de luare de mită, la mâna judecătorilor craioveni
» Târgu Jiu, în competiția „Cel mai bun oraș de vizitat în 2015“
» Polovragi, raiul căpşunilor şi al obiectivelor turistice
» Mii de participanţi la Festivalul Păstrăvului de la Tismana
» Afacerist din Ilfov, reţinut în Gorj
» Mobilier nou pentru spaţiile de joacă
» Focar de TBC la Şcoala Generală din Bumbeşti-Jiu
» Gorj: Primă de Paşte şi zece zile libere pentru angajaţii CEO
» Gorj: Director nou la firma de salubritate din Târgu Jiu

Olt

» Olt: Sens unic în zona Aleea Înfrăţirii din Slatina

Sport

» CSS a capotat la FC Olt
» CSJ și CFR și-au împărțit victoriile
» Doar trupa lui Nelu Petrișor a convins
» Vâlcenii au plecat cu patru puncte de la „Han“
» SCM Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României
» După 20 de ani de atletism, Marius Bușcă și-a împlinit visul
» Fotbal – Rezultate, clasamente
» Handbal (f): SCM Craiova, calificare fără emoţii în semifinalele Cupei României
» Fotbal – „Satelitul” CSU a învins la Leamna

Bani & Afaceri

» Registrul agricol pentru perioada 2015-2019, aprobat de Guvern
» Guvernul a alocat temporar 600 de milioane de lei pentru programe finanțate din fonduri structurale

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top