Acasă Actualitate Eşecul adoptării legislaţiei de securitate naţională, unul dintre motivele pentru care George...

Eşecul adoptării legislaţiei de securitate naţională, unul dintre motivele pentru care George Maior a demisionat de la şefia SRI

George Maior, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior a declarat ieri, la postul de televiziune Realitatea TV, că unul dintre motivele pentru care a demisionat din funcţie a fost legat de ”eşecul adoptării legislaţiei de securitate naţională şi informaţii”, transmite Mediafax.ro. George Maior a amintit faptul că, încă înainte de finalizarea alegerilor prezidenţiale, a anunţat că îşi va depune mandatul noului şef al statului, şi a adăugat că decizia de a pleca din funcţie a avut în vedere şi o anumită practică din statele europene. ”Pe de altă parte, inteevine şi o anumită rutină şi lucrurile trebuie schimbate, este o filosofie de viaţă”, a adăugat Maior, precizând că se simte foarte bine că a făcut acest lucru.

Despre legile „Big Brother”

De asemenea, George Maior a ţinut să precizeze că au existat şi numite cauze particulare, legate de eşecul legislaţiei de securitate naţională şi informaţii, în ceea ce priveşte cele trei legi „Big Brother”: protecţia datelor, cartelele prepay şi legea securităţii cibernetice, care au fost respinse de Curtea Constituţională. Fostul şef al SRI a menţionat că, deşi nu au fost legi promovate de Serviciu, au fost susţinute la nivel conceptual. ”Dacă nu se acţionează la nivel politic, parlamentar şi nu există voinţa pentru a se pune în acord aceste legi cu Constituţia, vom avea de pierdut din perspectiva dinamicii evoluţiei internaţionale.(..) Am fost dezamăgit că aceste legi nu au fost adoptate, şi a reprezentat o cauză particulară a materializării intenţiei mele generale de a pleca din fruntea Serviciului”, a mai precizat Maior la Realitatea TV. l a adăugat că nu regretă faptul că a susţinut ”poate cu prea mare virulenţă” acest pachet legislativ. ”Îmi menţin opiniile legate de încercarea de a atrage atenţia pentru mai multă responsabilitate în stat în legătură cu securitatea naţională, într-un moment dificil”, a spus el.

Fostul şef SRI a arătat că s-a speculat mult pe tema demisiei sale, dar a ţinut să menţioneze că a fost o demisie şi nu o demitere, adăugând că este un act unilateral de voinţă. „Am avut o discuţie foarte civilizată cu preşedintele Iohannis, în acest sens”, a mai arătat Maior, precizând că a stabilit să mai comunice cu şeful statului, pe probleme strategice. ”Sunt oricând disponibil pentru discuţii, şi cu preşedintele, şi cu premierul”, a precizat fostul şef al SRI.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version