13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: Sunt interzise plăţile în numerar mai mari de 1.000 de euro începând de la 1 septembrie

Franţa: Sunt interzise plăţile în numerar mai mari de 1.000 de euro începând de la 1 septembrie

În lupta împotriva finanţării terorismului, toate depozitele bancare şi retragerile de numerar mai mari de 10.000 euro pe lună vor fi de asemenea semnalate autorităţilor competenţe.

Presa franceză de miercuri a publicat un anunţ făcut de ministrul de finanţe, Michel Sapin, cuprinzând o serie de măsuri – în primul rând interzicerea plăţilor în numerar mai mari de 1.000 euro – în cadrul „luptei împotriva finanţării terorismului”. Până acum, consumatorii francezi îşi puteau face plăti în numerar pentru mărfuri în valoare de până la 3.000 de euro. Pentru nerezidenţi, respectiv turiştii străini, plăţile cash au fost, şi ele, reduse de la 15.000 la 10.000 de euro. Măsura, a precizat Michel Sapin, intră în vigoare de la 1 septembrie 2015.

Plăţile în sume mari vor fi semnalate la TRACFIN

„Les Eschos” şi „Le Parisien”, prezentând mai pe larg aceste măsuri ale Ministerului de Finanţe francez, subliniază că „retragerile masive” de numerar din depozite bancare vor fi „supravecgheate sistematic”, băncile având obligaţia să semnaleze toate mişcările de fonduri sau unele comportamente ce li se par suspecte, la TRACFIN, serviciul din Ministerul Economiei având în sarcină lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului. Este vorba, îndeosebi de depozite sau retrageri de numerar în sume ce depăşesc 10.000 de euro pe lună, măsură ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2016. Tot de la 1 ianurie, birourile de schimb valutar din Franţa vor trebui să ceară un act de identitate tuturor persoanelor ce doresc să schimbe mai mult de 1.000 de euro. La intrarea în Franţa cu valize conţinând sume importante sau obiecte de valoare (de pildă în aur), trebuie completată o declaraţie la organele vamale. Vigilenţa sporită va fi de asemenea manifestată la acordarea creditelor către consumatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS