6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegele Iordaniei în Parlamentul European: "Viitorul se află în unitate şi respect, nu în divizare şi stereotipuri"

Regele Iordaniei în Parlamentul European: „Viitorul se află în unitate şi respect, nu în divizare şi stereotipuri”

La actuala sesiune, în plenul Parlamentului European a venit, marţi, Majestatea Sa regele Abdullah II al Iordaniei, la invitaţia preşedintelui PE, Martin Schulz. Este o practică a acestei instituţii europene ca la fiecare sesiune plenară de la Strasbourg să fie invitată o personalitate importantă a lumii, implicată în evenimente internaţionale de mare actualitate sau care are ceva semnificativ de spus în legătură cu situaţia în Europa şi internaţională. Şi Abdullah II al Iordaniei a avut ceva de spus europarlamentarilor referitor la lupta actuală împotriva terorismului jihadist, împotriva Statului Islamic ce face ravagii în zona în care se află şi ţară sa. „Unitate” şi „respect” au fost cele două cuvinte cruciale ale discursului său. „Pe prieteni, sublinia Martin Schulz în cuvântul de introducere a liderului iordanian, îi recunoşti în momente dificile”. Şi, imediat, regele Abdullah II a răspuns la apelul de solidaritate lansat de Uniunea Europeană în lupta împotriva terorismului. Discursul a fost rostit în limba franceză, pentru a reaminti „îndelungatele relaţii de prietenie ale regatului său cu Uniunea Europeană” şi pentru a saluta astfel oraşul Strasbourg- „simbol al concilierii europene”.  În faţa „atacurilor odioase” cărora le-a fost nu demult ţintă Europa”, dar şi Iordania, fiindu-i ucis mişeleşte un pilot de către jihadiştii Statului Islamic, Abdullah II a reafirmat: „Prietenii sunt alături de voi…Lupta va continua”. De la tribuna PE, el a chemat musulmanii să se alăture luptei împotriva Statului Islamic, întrucât actele acestor terorişti „sunt contrare valorilor islamice adevărate – iertarea, pacea şi toleranţa”. Domnia sa a subliniat de asemenea că „a ataca şi a-i exclude pe alţii, a insulta alte popoare, credinţa şi convingerile lor nu favorizează progresul. Viitorul se află în unitate şi respect, nu în divizare şi stereotipuri”. Astăzi, a atras atenţia regele iordanian, „este foarte important să fie oprită islamofobia”… „care face jocul extremiştilor” şi care „vedem că se accentuează”.
În altă ordine de idei, regele Abdallah II s-a referit la conflictul israelo-palestinian care , în opinia sa,” trebuie soluţionat prin mijloace politice”, a atras atenţia asupra gravei chestiuni a refugiaţilor sirieni aflaţi în acest moment pe teritoriul ţării sale. Este, spunea el, ca şi cum Franţa ar primi întreaga populaţie a Belgiei. În context, Abdullah II a mulţumit tuturor celor care ajută Iordania să răspundă acestei responsabilităţi, să tolereze 1,4 milioane de sirieni nevoiţi să se refugieze în Iordania.

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS