17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâştigul salarial mediu brut pe economie a fost în ianuarie de 2.408 de lei

Câştigul salarial mediu brut pe economie a fost în ianuarie de 2.408 de lei

În luna ianuarie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2408 lei, cu 6,7% mai mic decât în luna decembrie 2014.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1740 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 126 lei (6,8%), potrivit Institutlui Naţional de Statistică.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4594 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1005 lei).

Ianuarie 2015 comparativ cu ianuarie 2014

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1%. Indicele câştigului salarial real calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a fost de 106,7%.
Indicele câştigului salarial real a fost de 92,8% pentru luna ianuarie 2015 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 129,4% cu 10,0 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2014.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Ianuarie 2015 comparativ cu Decembrie 2014

În luna ianuarie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic[ Exclusiv activităţile de administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială], nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– între 20,0% şi 23,5% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport;
– între 15,0% şi 19,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
– între 12,0% şi 15,0% în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor textile, industria metalurgică, extracţia cărbunelui superior şi inferior, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).
Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în activităţi de editare (8,4%), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (3,0%), activităţi de poştă şi de curier (1,9%), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) (1,5%) şi au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale, realizarea de producţii ori încasări mai mari (funcţie de contracte) şi de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţia publică (2,1%), sănătate şi asistenţă socială (1,8%), învăţământ (0,7%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS