5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutor UE pentru muncitori licenţiaţi în Belgia, Germania şi Polonia

Ajutor UE pentru muncitori licenţiaţi în Belgia, Germania şi Polonia

Aproximativ 3.000 muncitori trimişi în şomaj în anii 2013-2014 în Belgia, Germania şi Polonia vor primi din partea Uniunii Europene un ajutor în valoare de 6,3 milioane de euro, utilizabili la formare profesională, găsirea sau crearea unui nou loc de muncă. Parlamentul European a votat marţi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, acordarea ajutorului respectiv, sursă fiind Fondul europen de adaptare la mondializare(FEM).

Belgia: în domeniile producţiei de oţel, construcţii de maşini şi geamuri securizate

Un recul brutal pe piaţă Uniunii Europene în sectorul producţiei de oţel a constrâns uzinele Duferco să-şi închidă porţile şi NLKM să-şi reducă serios activităţile. În consecinţă, 708 persoane şi-au pierdut locul de muncă în regiunea Hainaut, fost bazin minier şi siderurgic, unde în prezent rata şomajului a ajuns la 17,7%. Ajutorul FEM, în valoare de 981.956 de euro a fost aprobat de europarlamentari cu 534 voturi pentru, 77 contra şi 12 abţineri. Suma respectivă va fi folosită la reconversii profesionale şi la căutarea de noi locuri de muncă pentru lucrătorii licenţiaţi.
Într-o cerere distinctă pentru industria siderurgică, Belgia a cerut intervenţia FEM cu 1.591.486 de euro pentru ArcelorMittal Liège, unde 910 persoane licenţiate au nevoie să se recovertesca profesional sau să-şi găsească un alt loc de muncă. Şi acest ajutor european a fost aprobat de europarlamentari cu 559 voturi pentru, 74 împotriva şi 5 abţineri.
Saint-Gobain Sekurit, firmă cunoscută pentru producţia să de geamuri securizate necesare industriei de automobile din Auvelais, provincia Namur – regiune belgiană ce trece prin grave dificultăţi economice şi sociale- a trebuit să-şi închidă porţile ca urmare a creşterii importurilor şi a diminuării cererii de astfel de produse pe piaţă UE. Autorităţile belgiene au solicitat drept ajutor european 1.339.928 de euro, sumă ce a fost aprobată cu 597 voturi pentru, 77 contra şi 6 abţineri. Aceşti bani urmează a fi folosiţi la găsirea de noi locuri de muncă pentru 257 persoane licenţiate.
Fabricantul de maşini Caterpilar şi-a delocalizat producţia în terţe ţări, ca urmare a diminuării cererii pe piaţa europeană a produselor sale. Unitatea de la Gosselies (regiunea Charleroi) şi-a redus producţia, antrenând trimiterea în şomaj a 630 muncitori, într-o regiune unde folosirea forţei de muncă ajunge la doar 52%. Şi acestora le-a fost aprobat un ajutor european de 1.222.854 de euro, cu 551 voturi pentru, 76 contra şi 16 abţineri.

În Germania – industria modulelor solare

Grupul Aleo Solar şi două filiale ale sale specializate în producerea de module solare va primi un ajutor european de 1.094.760 de euro pentru cei 476 muncitori licenţiaţi ca urmare a reducerii producţiei în urma creşterii considerabile a importurilor. 466 europarlamentari au votat în favoarea acordării ajutorului, 80 au fost contra şi 68 s-au abţinut.

În Polonia-industria chimică

Grupurile Zaklady, Chemiczne şi doi furnizori, de unde au fost concediaţi 50 de persoane, vor primi 115.205 de euro , în favoarea acestui ajutor votând 507 europarlamentari, 58 au fost împotriva, iar 5 s-au abţinut.

Ce este FEM?

Fondul european de adaptare la mondializare (FEM) a fost creat pentru a furniza un sprijin complemetar muncitorilor trimişi în şomaj ca urmare a modificărilor majore ale structurii comerţului mondial, determinate de procesul de mondializare, de crize financiare sau pentru a ajuta licenţiaţii să-şi găsească un nou loc de muncă. În perioada 2014-2020, plafonul anual al FEM se ridică la 150 milioane de euro. Persoanele trimise în şomaj pot folosi ajutorul financiar european la crearea de întreprinderi, la căutarea unor noi locuri de muncă, pentru consiliere profesională, diverse forme de formare profesională. În marea majoritate a autorităţilor locale au fost luate deja astfel de măsuri, cheltuielile urmând a le fi rambursate de UE, cu condiţia să fie aprobate de Parlamentul European.

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS