22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul Ploieștiului, reținut de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Primarul Ploieștiului, reținut de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu (Foto: observatorulph.ro)
Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu (Foto: observatorulph.ro)

Primarul municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, a fost reținut astăzi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit (două acte materiale). Iulian Bădescu va fi prezentat mâine Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, în același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Oana Cristina Iacob, secretar al municipiului Ploiești, și Iulia Alina Alexandru, director executiv la Direcția administrație publică, juridic-contencios, achiziții publice, contracte din cadrul Primăriei Ploiești, ambele pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

DNA susține că, „în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, Iulian Bădescu a semnat, la data de 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012″ Ploiești și, la data de 28 iunie 2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8 milioane lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală”.

Potrivit DNA, aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma de 8 milioane lei, precum și obținerea de către Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” a unui folos necuvenit de aceeași valoare.

Anchetatorii susțin că, prin semnarea contractului și a regulamentului respectiv, Iulian Bădescu și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Legea administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din OG 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

„Acelaşi inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare ‘Lupii Galbeni 2012’ Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților către Asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal „F.C. PETROLUL” Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde inculpatul Bădescu Iulian a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului”, se mai arată în comunicatul DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS