21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMigranţi aflaţi în pericol pe mare, salvați de polițiștii de frontieră români

Migranţi aflaţi în pericol pe mare, salvați de polițiștii de frontieră români

(Foto: enational.ro)
(Foto: enational.ro)

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au salvat aseară 70 de persoane aflate la bordul unei ambarcaţiuni care naviga pe Marea Neagră. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, aseară, în jurul orei 21:30, prin sistemul de supraveghere SCOMAR a fost observată, la aproximativ 10 mile marine de Capul Tuzla, o navă suspectă, care se deplasa spre ţărmul românesc. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit de urgenţă pentru interceptarea şi identificarea ambarcaţiunii.

Poliţiştii de frontieră au observat un pescador, cu o lungime de aproximativ 20 de metri lungime, având arborat pavilionul României. Pe ambarcaţiune se aflau 70 de persoane – copii, femei şi bărbaţi – care nu vorbeau limba română. Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile şi numărul mare de persoane aflate pe o ambarcaţiune improprie transportului, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o salvare pe mare. Ulterior, la acţiunea de salvare, coordonată de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonare din cadrul Autorităţii Navale Române a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

Ambarcaţiunea suspectă a fost escortată de navele Gărzii de Coastă şi a acostat în siguranţă în Portul Constanţa, în jurul orei 2:35. Din primele verificări a reieşit faptul că ambarcaţiunea plecase de pe coasta Turciei și avea la bord şapte copii (dintra care un bebeluş de 5 luni), 20 de femei şi 43 de bărbaţi, cei mai mulți fiind cetăţeni sirieni şi irakieni.

La acţiunea de debarcare, triere şi evaluare medicală au participat, alături de poliţiştii de frontieră, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanţa şi Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS