12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR: Orice martor care denunță o infracțiune gravă va beneficia de reducerea pedepsei, indiferent de gravitatea faptelor

CCR: Orice martor care denunță o infracțiune gravă va beneficia de reducerea pedepsei, indiferent de gravitatea faptelor

Curtea Constituțională a decis, joi, că orice martor care va denunța o infracțiune gravă, va beneficia de o reducere a propriei pedepse, indiferent dacă acesta a comis fapte grave sau mai puțin grave, potrivit b1.ro.

Anterior, legislația prevedea că doar denunțătorii care au comis infracțiuni grave beneficiază de reduceri a pedepselor în schimbul colaborării lor cu procurorii, în timp ce aceia care doreau să denunțe fapte grave, dar care nu comiseseră infracțiuni grave, nu beneficiau de o reducere a pedepsei, scrie b1.ro.

Precizările CCR:

1. Excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/2002 privind protecția martorilor, potrivit cărora: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit.a) pct.1, şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă reglementată de art.19 din Legea nr.682/2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoana care are calitate de martor, în sensul art.2 lit.a pct.1 din lege, şi care nu a comis o infracţiune gravă, este neconstituţională.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS