11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElena Udrea, „de îndată“ în cătușe

Elena Udrea, „de îndată“ în cătușe

(ziarulclujean.ro)
(ziarulclujean.ro)

Elena Udrea (foto) a ajuns ieri în arestul Poliției Capitalei, după ce a fost luată cu o mașină de poliție de la domiciliul său, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit ca ea să fie arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul „Gala Bute“. Pe drum, fostul ministru le-a arătat ziariștilor care urmăreau mașina în care se afla că are cătușe la mâini și le-a spus că nu are voie să vorbească.
Decizia nu este definitivă, însă executorie, iar în aceste condiții mandatul de arestare este pus în executare „de îndată“.
Inițial, Elena Udrea a fost acuzată în acest dosar de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.
„În 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului «Schi pentru România». La 24 august și 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totală de 695.367 de lei în patrimoniul lui Ștefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de SC Termogaz Company“, susțin procurorii.

Șpăgile mergeau și în servicii de publicitate pentru PDL

Potrivit DNA, Ștefan Lungu a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal, iar parțial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte Elena Udrea.
A doua infracțiune de luare de mită are legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către SC Consmin SA.
Anchetatorii au reținut că, în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea și Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în dosar), au primit o sumă de aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.
„Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăți, în valoare totală de 335.486 de lei. La rândul său, Lungu dădea banii primiți lui Tudor Breazu, persoană apropiată atât de Udrea, cât și de Topoliceanu. Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății SC Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei“, au constatat anchetatorii.
DNA menționează că o parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu, care le-a predat, la rândul său, Elenei Udrea, iar diferența a fost folosită de Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli ale celor două.
A treia infracțiune de luare de mită este în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani.
„În 2011, Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp“, se mai arată în comunicat.

Udrea: Mă uit cum o mulțime de bărbați afirmă acum că nici nu respirau dacă nu îi lăsam

Elena Udrea a declarat, ieri, că este dezamăgită de faptul că există mulți oameni care nu au curajul să își asume lucrurile pe care le-au făcut și sunt bărbați care afirmă că „nici nu respirau“ dacă nu îi lăsa ea. Declarația a fost făcută la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție. „Nu sunt cu ochii înlăcrimați, dar este trist să vezi că lucrurile pe care le-ai făcut cu bună-credință sunt puse sub semnul întrebării de oameni din jurul tău care au fost acolo și știu exact cât am făcut și câte aș fi dorit să schimb. (…) Sunt dezamăgită de faptul că o mulțime de oameni nu au curajul să își asume lucrurile pe care le-au făcut. Mă uit cum o mulțime de bărbați afirmă acum că nici nu respirau dacă nu îi lăsa să respire Elena Udrea“, a spus ea.
Întrebată dacă a existat corupție la nivelul subalternilor săi din Ministerul Dezvoltării, Udrea a declarat: „În 2010, am spus, la o conferință publică, constructorilor să meargă la DNA dacă cineva le cere șpagă în minister, să meargă la DNA dacă cineva invocă numele meu în fața lor, dacă cineva invocă numele unei firme care ar avea legătură cu mine, pentru că aceste lucruri sigur nu sunt adevărate sau, dacă este vorba de a li se cere șpagă, desigur lucrul ăsta trebuie să fie reclamat DNA-ului. Aveam informații că se întâmplau lucrurile acestea în general“.
Udrea a recunoscut că în calitate de politician a făcut unele greșeli, însă susține că a fost un ministru bun.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS