21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViaţa lucrătorilor forestieri din Gorj, la mâna patronilor

Viaţa lucrătorilor forestieri din Gorj, la mâna patronilor

Angajaţii exploataţiilor forestiere muncesc în condiţii nesigure, potrivit ITM Gorj
Angajaţii exploataţiilor forestiere muncesc în condiţii nesigure, potrivit ITM Gorj

Patronii de exploataţii forestiere din Gorj nu respectă drepturile angajaţilor în privinţa protecţiei muncii şi chiar a integrităţii fizice – aceasta este concluzia care se poate trage în urma controalelor desfăşurate de către Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

În ultima săptămână, instituţia a executat o acţiune de control privind respectarea prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă în domeniul silvicultură şi exploatări forestiere în unităţi de profil din judeţul Gorj. Obiectivele acţiunii au fost identificarea angajatorilor din domeniul silviculturii şi exploatării forestiere, verificarea gradului de respectare a prevederilor legale privind sănătatea şi securitatea în muncă şi a măsurilor stabilite pentru reducerea numărului de accidente de muncă mortale şi de invaliditate, precum şi creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătaţii în muncă.

Potrivit ITM Gorj, acţiunea a fost motivată în principal de faptul că, la nivel naţional, în evidenţele Inspecţiei Muncii, sectorul forestier şi al exploatării forestiere reprezintă unul din domeniile în care se înregistrează un număr mare de accidente mortale şi cu invaliditate în care au fost implicaţi lucrătorii. La verificările efectuate au participat şi inspectori de muncă din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Hunedoara.

Nouă exploataţii verificate

Au fost efectuate controale la nouă unităţi ce desfăşoară activităţi de exploatare forestieră, cu un număr total de 110 lucrători. În urma controalelor au fost constatate 16 neconformităţi pentru care s-au stabilit măsuri de remediere. Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, dintre care trei amenzi, în valoare de 11.500 lei. „Principalele deficienţe constatate au fost: lipsă semnalizare în parchetele de exploatare, lipsă trusă sanitară în parchetul de exploatare, nu toţi lucrătorii sunt dotaţi cu echipamentele individuale de protecţie, operatorii ce deservesc utilajele nu au calificarea şi pregătirea profesională necesară, lipsă plan revizii şi reparaţii pentru utilaje, instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă nu sunt întocmite având în vedere particularităţile activităţilor şi locurilor de muncă”, a declarat George Romanescu, şeful ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS