Acasă Actualitate UE face apel la încetarea totală a luptelor în estul Ucrainei

UE face apel la încetarea totală a luptelor în estul Ucrainei

Uniunea Europeană (UE) le-a cerut astăzi părților aflate în conflict să depună armele și să aplice pe deplin acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, informează Agerpres.ro citând AFP. „Se pare că încetarea focului este în general respectată, în pofida unui număr de incidente”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE. „Este necesar ca (acordul de) încetare a focului să fie pus în aplicare pe deplin”, a adăugat ea, subliniind că „o încetare a focului este o încetare a focului, ceea ce înseamnă că tirurile trebuie să înceteze”.

Armata ucraineană și rebelii separatiști s-au acuzat reciproc astăzi de încălcarea acordului foarte fragil de încetare a focului care a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute, avertizând că în aceste condiții nu este posibilă retragerea armelor grele de pe linia frontului. Ca o dovadă a fragilității extreme a armistițiului, cel puțin cinci soldați ucraineni au fost uciși în lupte în apropiere de Mariupol, în partea de sud a liniei frontului, după punerea în aplicare a acordului, la ora 0:00 ora României, în noaptea de sâmbătă spre duminică. „Noi și forțele armate ucrainene respectăm pe deplin regimul de încetare a focului, însă, din păcate, am fost ținta a 112 atacuri în ultimele 24 de ore”, a declarat ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version