8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDepășești viteza într-un stat UE, primești amenda acasă

Depășești viteza într-un stat UE, primești amenda acasă

Șoferii români amendați în străinătate sunt identificați în baza unui schimb transfrontalier de date privind infracțiunile rutiere
Șoferii români amendați în străinătate sunt identificați în baza unui schimb transfrontalier de date privind infracțiunile rutiere

Parlamentul European a actualizat ieri regulile privind schimbul transfrontalier de date privind infracțiunile rutiere. Astfel, șoferii români care, de exemplu, depășesc limita legală de viteză ori trec pe roșu într-o țară membră UE, au șanse minime să scape de amenzi.

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a comunicat că ieri Parlamentul European a adoptat regulile actualizate referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infracțiunile rutiere. „Astfel, șoferii care vor încălca Codul Rutier în timp ce se află în alt stat membru UE nu vor mai putea scăpa de amendă. Regulile vor asigura un tratament egal aplicat șoferilor și o îmbunătățire a siguranței rutiere. Ele se vor aplica și în Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, în următorii doi ani“, a comunicat Biroul de Informare al Parlamentului European.
Este vorba de o actualizare sau modificare a Directivei 2011/822, care facilita schimbul de informații privind anumite încălcări ale normelor de circulație, dar și executarea transfrontalieră a sancțiunilor. Această directivă a fost însă anulată printr-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene de pe data de 6 mai 2014, iar ieri, Parlamentul European a adoptat o nouă directivă (2014/0218).
Față de vechile norme, au fost aduse clarificări privind temeiul legal și rectificări tehnice privind protecţia datelor personale.
Raportorul Inés Ayala Sender a precizat ieri că după ce vor intra în vigoare noile reglementări, șoferii vor deveni mai atenți. „Desigur, cetățenii nu vor fi încântați să primească o notificare privind o infracțiune rutieră, dar trebuie să aprecieze că toată lumea va fi tratată egal în UE, indiferent unde este înregistrată mașina. Directiva s-a dovedit deja un pas foarte eficient înainte pentru a combate impunitatea pe șoselele din UE. Șoferii străini vor fi mai atenți acum, știind că pot primi notificări privind orice infracțiune rutieră pe care o comit în străinătate“, a declarat Inés Ayala Sender.

Ce amenzi primesc șoferii acasă

Amenzile transfrontaliere se aplică numai pentru câteva încălcări ale normelor de circulație. Şoferii români primesc amenzile acasă pentru depășirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, neutilizarea centurilor de siguranţă şi condusul sub influenţa alcoolului. La acestea se adaugă conducerea sub influenţa drogurilor, utilizarea ilegală a benzii de urgenţă și folosirea unui telefon mobil sau a oricărui alt aparat de comunicare în timpul conducerii. De asemenea, sunt amendați și motocicliștii care nu poartă cască de protecție.
Directiva nu armonizează și legislaţia rutieră sau cuantumul amenzilor, astfel că șoferii sau motocicliștii sunt sancționați potrivit legislaţiei statului în care au comis contravenția.
De asemenea, directiva permite identificarea conducătorilor auto din statele UE care au încălcat normele rutiere în interiorul Uniunii, indiferent de statul membru în care este înregistrat automobilul. Practic, noua reglementare oferă statelor membre acces reciproc la bazele de date naţionale care conţin datele de înregistrare ale vehiculelor.
În România, instituția care administrează o astfel de bază de date este Direcția Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Mai trebuie spus că directiva anterioară (2011/822) nu se aplica în Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, dar schimbarea bazei legale obligă aceste țări să transpună noua directivă în legislațiile lor naționale în termen de doi ani de la intrarea ei în vigoare.
Regulile prezente (cele ale Directivei 2011/822) rămân în vigoare până la data de 6 mai 2015, până când va fi modificată baza legală înainte ca noua directivă să intre în vigoare.

Amenzile

Directiva 2011/82 a fost transpusă în legislația națională prin Legea nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie. Legea prevede că șoferii cetăţeni români, amendaţi în statele membre UE, vor primi amenzile la adresa domiciliului din România. În schimb, cetăţenii din statele membre UE care săvârşesc contravenţii la regulile de circulaţie pe teritoriul României vor primi amenzile la domiciliul din respectivele state. Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS