10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoroşenko cere insistent ajutor militar din partea europenilor. Nu doreşte să dialogheze cu "teroriştii"

Poroşenko cere insistent ajutor militar din partea europenilor. Nu doreşte să dialogheze cu „teroriştii”

Preşedintele ucrainean a prezentat participanţilor la Conferinţa de securitate de la Munchen probe concrete ale prezenţei militarilor ruşi alături de separatiştii din estul Ucrainei: a arborat de la tribuna conferinţei o multitudine de paşapoarte ruseşti recuperate în zona conflictului armat.

În intervenţia de sâmbătă la Conferinţa de securitate de la Munchen, Petro Poroşenko a avut o poziţie foarte tranşantă: spre deosebire de aliaţii europeni, care insistă asupra soluţiei diplomatice pentru oprirea conflictului militar din estul Ucrainei, el a subliniat are nevoie de ajutor militar, în condiţiile în care forţele guvernamentale se confruntă nu doar cu separatiştii pro-ruşi, ci practic cu trupe ruseşti venite în sprijinul lor. De la tribuna conferinţei, cu ambele mâini, Poroşenko a arborat un „buchet” de paşapoarte ruseşti recuperate din zona conflictului. Poziţia preşedintelui ucrainean a intervenit după ce întâlnirea de la Kremlin Hollande-Merkel-Putin s-a soldat fără un rezultat concret-încetarea focului în estul Ucrainei.

Mai mult, Angela Merkel a spus clar în cadrul Conferinţei de securitate, nu garantează negocierile în curs cu Vladimir Putin se vor solda cu un rezultat pozitiv, invocând practica lui Putin de a nu respecta angajamentele luate, de pildă, la Minsk. O poziţie ce a părut a veni oarecum în sprijinul celei a lui Poroşenko a fost cea a lui Joe Biden, vicepreşedintele SUA care, în esenţă, a cerut Moscovei „acte, nu vorbe”. Şi el a reamintit „prea adeseori preşedintele Putin a promis pacea,dar a livrat tancuri, trupe şi arme”. Biden i-a cerut liderului rus dea dovadă de bunăvoinţa la actualele negocieri vizând încetarea focului în Ucraina.

Vreţi dialogăm direct cu teroriştii? Nu”

Petro Poroşenko a exclus ideea de a purta negocieri cu separatiştii pro-ruşi:Vreţi ca noi dialogăm direct cu teroriştii? Nu, nu acceptăm„, a lansat preşedintele ucrainean de la tribuna Conferinţei de la Munchen, atrăgând atenţia tancurile ruseşti, blindatele, lansatoarele de rachete multiple şi cantităţi mari de armament de aceeaşi provenienţă roiesc la frontiera dintre Rusia şi Ucraina„. Noi, a insistat Poroşenko, „avem nevoie de lucruri foarte simple (referindu-se la negocierile în curs dintre Hollande, Merkel şi Putin): încetarea focului…Îşi poate imagina cineva în secolul XXI, cineva în Europa se poate opune unei astfel de măsuri?Avem nevoie de încetarea focului, de retragerea trupelor ruseşti. Dacă trupele străine se retrag şi frontiera cu Rusia (scăpată în acest moment de sub controlul Kievului) este închisă, pacea şi stabilitatea pot reveni în câteva săptămâni„, a dat asigurări preşedintele Poroşenko.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS