14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Iohannis: Aderarea la zona euro, un deziderat al României şi al românilor

Preşedintele Iohannis: Aderarea la zona euro, un deziderat al României şi al românilor

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 15 ianuarie, la Bruxelles (Regatul Belgiei), cu Preşedintele Comisiei Europene,  Jean-Claude Juncker. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că îl cunoaşte pe preşedintele român de mulţi ani. „El, ca primar al Sibiului, a avut relaţii strânse cu ţara mea, cu Luxemburgul, pentru că acolo nu au fost doar saşi, au fost oameni veniţi din Luxemburg. Şi am fost foarte fericit să îl revăd, ne-am întâlnit duminică, în circumstanţe care nu ne-au permis să evocăm problemele pe care le-am evocat astăzi. Am toată încrederea în persoana noului Preşedinte al României că România se va apropia şi mai mult de Europa. România e un membru important al Uniunii Europene, Europa nu ar fi completă fără România. În 2005, când eram Preşedintele Consiliului European, am semnat la Luxemburg Tratatul de aderare a României şi mă simt foarte apropiat de această ţară şi am fost foarte bucuros să pot aborda cu Klaus Iohannis un număr de subiecte precum Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a spus Jean-Claude Juncker.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la finalul întâlnirii că a găsit nu doar înţelegere, ci punct de vedere aproape identic cu al său la preşedintele Juncker în mai multe teme importante pentru România.
„Am subliniat dorinţa mea şi a noastră, a românilor, de a finaliza procesul de integrare totală în Uniunea Europeană, de a deveni membru, nu cu toate drepturile, fiindcă şi acum avem toate drepturile, ci un membru acceptat şi respectat ca şi membru în nucleul Uniunii Europene. Un lucru pe care l-am menţionat şi mai devreme astăzi este unul din cele mai importante obiective din mandatul meu: europenizarea completă a României. Am discutat şi am găsit că avem acelaşi punct de vedere asupra tematicii Schengen. Preşedintele Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru România în chestiunea intrării României în spaţiul Schengen. Am discutat despre MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Peste câteva zile doar, vom avea un nou raport pe această speţă. Am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că, în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, fiindcă România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituţiilor statului, în implementarea reformelor structurale, în consolidarea statului de drept şi consolidarea independenţei justiţiei. Am avut puncte de vedere, practic, identice în această chestiune.

În fine, o temă importantă pentru noi dacă vrem să fim membri în nucleul Uniunii, este, desigur, aderarea la zona euro, un deziderat al României şi al românilor. Fără să intrăm în prea multe detalii la o primă discuţie, am căzut de acord că acesta este un lucru foarte bun, de dorit şi, împreună, vom lucra pe această speţă. Am avut ocazia să discutăm despre fondurile europene şi am solicitat sprijinul domnului Preşedinte, sprijin care a fost promis pentru a ajuta România să crească gradul de absorbţie, să implementeze proiectele pe care le propune România. Sunt optimist şi în această privinţă. Am discutat de asemenea despre cel mai recent pact încheiat în România, în privinţa cheltuielilor pentru apărare. L-am informat pe domnul Preşedinte că există această înţelegere şi a fost apreciat acest lucru.

În final, vreau să menţionez, fiindcă mi s-a părut important, şi întâlnirea pe care am avut-o înainte cu Preşedintele Consiliului European,  Donald Tusk, o întâlnire de asemenea foarte bună, amicală. În esenţă, am discutat aceleaşi probleme şi sunt foarte bucuros să vă spun că am primit acelaşi tip de răspuns şi acelaşi tip de deschidere. Aceste două întâlniri mă fac să cred că pentru România vom avea progrese semnificative în dosarele care ne interesează foarte mult”, a spus preşedintele Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS