21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadrele MAI, pregătite să facă faţă Codului Galben de viscol şi polei

Cadrele MAI, pregătite să facă faţă Codului Galben de viscol şi polei

În condițiile atenționării de Cod Galben emisă de către  Administrația Națională de Meteorologie începând de astăzi de la ora 16.00, până luni, 12 ianuarie, ora 12.00, privind fenomenele meteorologice care în zona montană se vor manifesta sub formă de ninsori și vânt puternic care va genera viscol, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a dispus structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – pompieri, poliție și jandarmerie să fie pregătite în orele următoare pentru a interveni în cazul apariției unor situații de urgență cauzate de vreme.

Pentru prevenirea accidentelor grave sau a blocajelor rutiere care pot apărea în condițiile viscolului pe segmentele de drum din zona montană, Poliția Rutieră va fi prezentă în trafic, pentru a acorda sprijin conducătorilor auto.

Turiștii aflați în zona montană trebuie să se informeze despre situația meteorologică pentru a nu fi surprinși de ninsorile și viscolul care se vor manifesta pe crestele montane din zonele Carpaților Meridionali și de Curbură. Jandarmeria Montană este pregătită, alături de serviciile de Salvamont, să intervină în situațiile în care turiștii aflați pe traseele montane ar putea fi în pericol.

Totodată, în zonele de sud și sud-est precipitațiile anunțate de meteorologi pot produce polei pe arterele rutiere, condiții în care recomandăm celor care se vor deplasa în zonele aflate sub atenționare meteo să circule prudent, cu viteză redusă și să păstreze în mers o distanță corespunzătoare față de autoturismele dinainte.

Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus inspectoratelor județene pentru situații de urgență, să fie pregătite să activeze grupele operative în orice moment, pentru  a gestiona cu celeritate orice situație.

În mod special, ca urmare a emiterii de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire  a Apelor  a avertizării de Cod Portocaliu pe râurile Bârzava, Caraş şi Nera, din judeţul Caraş-Severin, în intervalul 11.01.2015 ora 8.30 – 11.01. 2015 ora 16.00, unde există posibilitatea producerii unor inundaţii locale din cauza precipitaţiilor, sunt mobilizați deja peste 1.100 de pompieri din cadrul I.S.U. Caraș Severin și  I.S.U. Timiș, alături de care, în caz de nevoie, se pot alătura și forțe din cadrul poliției și jandarmeriei.

Toate situațiile de urgență care ar putea apărea ca urmare a fenomenelor meteorologice sunt comunicate Centrului Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor, care funcționează în regim 24 de ore din 24.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS