16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenționări de inundații pentru 10 bazine hidrografice, până luni la ora 18.00

Atenționări de inundații pentru 10 bazine hidrografice, până luni la ora 18.00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis duminică după-amiază noi atenționări Cod Portocaliu și Cod galben de inundații pentru zece bazine hidrografice, valabile până luni la ora 18.00.
Atenționarea vizează bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Crișul Alb, Crișul Negru și afluenții Mureșului inferior.

Potrivit hidrologilor, fenomenele vizate sunt creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție și de inundație, creșteri influențate și de evoluția formațiunilor de gheață.

În intervalul 11 ianuarie, ora 16.00 – 12 ianuarie, ora 18.00, se instituie Cod Portocaliu pe râul Bârzava pe sector aval s.h. Gătaia (sector îndiguit, județul Timiș) și pe râul Moravița – curs inferior (sector îndiguit, județul Timiș).

De asemenea, duminică, până la ora 22,00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, nivelurile se vor mai situa în apropierea Cotelor de inundație și pe râul Caraș – sector aval s.h. Vărădia și pe râul Nera – sector aval s.h. Sasca Montană, județul Caraș Severin.

INHGA a emis și o atenționare Cod galben, valabilă în intervalul 11 ianuarie, ora 16.00 – 12 ianuarie, ora 18,00, pentru râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega (județul Timiș), Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera (județele Caraș Severin și Timiș).

Sub cod galben se vor afla, până luni, la ora 9,00, unii afluenți din bazinul superior al Crișului Negru (județul Bihor), ai Mureșului inferior și Crișului Alb (județele Hunedoara și Arad). Fenomenele hidrologice periculoase în aceste bazine hidrografice (Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș inferior) se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai râurilor, iar nivelurile maxime pot fi influențate semnificativ de evoluția formațiunilor de gheață, menționează hidrologii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS