Feribotul incendiat: Patru cadavre au fost recuperate de la bordul Norman Atlantic. Toţi pasagerii au fost evacuaţiAutorităţile maritime italiene, elene şi albaneze au lansat o vastă operaţiune de salvare pe mare pentru a recupera aproape 200 de persoane – blocate în continuare luni – pe puntea feribotului cu 478 de persoane la bord, pe care duminică a izbucnit un incendiu, în Marea Adriatică. Ministrul grec al Mării a anunţat, luni, că patru cadavre au fost recuperate, bilanţul morţilor crescând astfel la cinci, potrivit Mediafax.

Toţi pasagerii feribotului Norman Atlantic, la bordul căruia a izbucnit un incendiu în largul Albaniei, provocând moartea a cel puţin cinci persoane, au fost evacuaţi, a anunţat azi Paza de Coastă italiană. “Toţi pasagerii au fost evacuaţi, nouă membri ai echipajului se află încă la bord pentru a inspecta nava”, a afirmat Paza de Coastă pe contul său de Twitter.

Norman Atlantic transporta 478 de persoane, dintre care 56 de membri ai echipajului şi 422 de pasageri, inclusiv un român.

“Autorităţile italiene au confirmat că patru cadavre, a căror identitate nu este cunoscută, au fost recuperate”, a anunţat ministrul Miltiadis Varvitsiotis, subliniind că, până în prezent, au fost salvate 391 de persoane dintre cele 478 care se aflau la bordul feribotului. Cadavrul unui pasager grec a fost recuperat duminică, iar identitatea acestuia a fost comunicată presei. Corpul său a fost recuperat, iar soţia sa a fost transportată la Brindisi, la fel ca multe alte persoane, care suferă în special din cauza deshidratării sau hipotermiei, au precizat autorităţile duminică.

Marina Militară italiană a anunţat, către ora locală 7.40 (8.40, ora României), că 290 de persoane au fost recuperate cu elicoptere şi nave trimise la faţa locului pentru a salva pasagerii şi membrii echipajului Norman Atlantic, majoritatea cetăţeni greci. În total,188 de persoane se aflau în continuarre la bord luni dimineaţa, pe o mare dezlănţuită, suferind de frig, după ce au inhalat ore în şir fumul provenind de la incendiul care a fost controlat între timp. Sinistrul accident s-a soldat cu un mort – un pasager grec – care a alunecat când a încercat să se îmbarce pe o şalupă. Primele persoane salvate au ajuns în noaptea de duminică spre luni la Brindisi, în sud-estul Italiei, la aproximativ 40 de mile (circa 75 de kilometri) de poziţia estimată a feribotului în Marea Adriadică mai la sud, pe Canalul Otrante.

Marina Militară italiană – care coordonează operaţiunile de salvare – şi autorităţile maritime au efectuat 34 de drumuri dus-întors, potrivit Pazei de Coastă, venind în ajutorul pasagerilor blocaţi pe nava incendiată. Şase elicoptere ale Marinei italiene au efectuat evacuări, cu maximum şase sau şapte persoane la un transport, în condiţii delicate pe timpul nopţii. Cele mai multe dintre persoanele salvate prezentau hipotermie şi probleme respiratorii, potrivit salvatorilor, contactaţi de presa italiană. O echipă sanitară alcătuită din trei persoane a urcat la bordul feribotului pentru a oferi ajutor pasagerilor şi membrilor echipajului aflaţi în continuare pe navă, a anunţat luni dimineaţa Marina Militară italiană.


A doua navă militară urma să se apropie de feribot către ora locală 9.00 (10.00, ora României), potrivit acestei surse. O navă comercială, Spirit of Piraeus, cu 49 de persoane salvate la bord, a sosit către ora locală 7.00 (8.00, ora României) la Bari, după ce a încercat, fără să reuşească, din cauza mării prea agitate, să intre în portul Brindisi, situat un pic mai la sud, pe coasta adriatică. Situaţia este bună” pentru aceste persoane salvate, majoritatea cetăţeni greci, a declarat prefectul oraşului Bari Antonio Nunziante pentru postul italian SkyTG24.

Autorităţile italiene au mobilizat patru remorchere cu scopul ca mai întâi să stabilizeze Norman Atlantic, un feribot cu o lungime de 186 de metri. “Pentru moment, celamai importantă este recuperarea pasagerilor şi membrilor echipajului”, a declarat pentru postul italian Rainews, căpitanul de fregată Riccardo Rizzotto, reprezentând Marina Militară.

După aceea, feribotul ar urma să fie tractat până în portul Brindisi, în cazul în care condiţiile meteorologice permit acest lucru, însă o tractare către Albania este de asemenea luată în calcul, dacă va fi nevoie. Incendiul a izbucnit pe feribot duminică dimineaţa, în amplasamentul vehiculelor, pe o mare dezlănţuită, cu rafale de vânt violente, în timp ce vaporul asigura o legătură de la Pireu, în sud-vestul Greciei, la Ancona, în estul Italiei.

Pasageri de 26 de naţionalităţi – inclusiv o româncă – s-au aflat la bordul Norman Atlantic. Feribotul construit în 2009, care naviga sub pavilion italian şi care a fost închiriat de compania greacă Anek, a fost inspectat de curând. Potrivit armatorului italian, o problemă a fost detectată la una dintre evacuările de incendiu de pe puntea cinci – exact în locul unde s-ar fi declanşat incendiul – a anunţat grupul Visenti, citat de agenţia de presă Ansa.

Contactat de postul de radio Europe1, unul dintre cei zece francezi de la bord, Jean-Philippe Demarc, a declarat că îi este “frică, foarte frică” şi că îi este frig. El a povestit că a auzit “lovituri puternice”, după care a văzut “fum peste tot”. “Toată lumea a format un şir indian şi a ieşit pe punţile exteroare”, a spus el.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 29 decembrie 2014

Actualitate

» Dolj: Maşini rămase înzăpezite între Galiciuica şi Băileşti – UPDATE
» Ambasadorul României în Germania, rechemat în ţară de Klaus Iohannis
» Lectorii şi asistenţii universitari, fără titlu de doctor, rămân pe post întregul an universitar
» Flota auto a Poştei Române, dotată cu GPS de la 1 ianuarie 2015
» În România sunt închise 25 de dumuri naţionale şi o autostradă, din cauza ninsorii abundente
» Pe la Uscăci nu se trece! E mai rău ca la război !
» MAE: Atenţionare de călătorie în Ungaria şi Bulgaria, din cauza viscolului puternic
» Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit consilier personal al președintelui Klaus Iohannis
» Feribotul incendiat: Patru cadavre au fost recuperate de la bordul Norman Atlantic. Toţi pasagerii au fost evacuaţi
» Traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate în jumătatea de sud a ţării
» General-locotenentul Nicolae Ciucă, numit în funcţia de Şef al Statului Major
» Autoritățile indoneziene: Avionul AirAsia, dispărut cu 162 de persoane la bord, se află probabil “pe fundul mării”
» Activitatea Parlamentului în 2014: 14 aleşi cu cereri de începere a urmăririi penale şi arestare preventivă
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Guvernul a aprobat hotărârea privind desfiinţarea Stadionului “Ion Oblemenco” din Craiova

Publireportaj

» Pachete speciale de sărbători oferite de Clinica Irina

Local

» Mehedinţi: Peste 49.000 de articole pirotehnice confiscate
» Vâlcea: Femeie rănită, după ce maşina în care se afla s-a răsturnat într-un şanţ

Dolj

» Nepăsarea loveşte sute de familii: Cu carul cu boi pe drumul Murgaşi – Veleşti
» Prima ninsoare serioasă n-a ridicat probleme în Craiova
» Ofertă unică pentru construirea noului „Oblemenco“
» Plătesc căldură, dar nu am
» Poveștile Sărbătorilor petrecute în spital – Amintiri din gardă
» Satul din Dolj uitat de autorități
» Fost comandant al „Scorpionilor Roșii“, numit șef al Statului Major
» Alei și parcări, lăsate în așteptare
» Șapte milioane de euro pentru 14 străzi și patru alei din Craiova
» S-a prelungit intervalul avertizării Cod galben de vânt în Dolj şi Mehedinţi
» Cârstovani – satul în care nu ajungi nici cu tractorul
» Licitație pentru reabilitarea mai multor străzi
» Craiova: Recital al pianistei Adela Liculescu, la Filarmonica “Oltenia”
» Cod galben de vânt în Dolj şi Mehedinţi
» UPDATE Dolj: Zeci de autoturisme înzăpezite pe câteva drumuri din judeţ

Gorj

» Dosarul „Transalpina“ a fost clasat
» Gorj: 18 cupluri se căsătoresc la Poarta Sărutului de Revelion
» Gorj: Condiţii speciale de trafic între Novaci şi Rânca

Sport

» Șapte ani fără antrenorul emerit Virgil Bălan
» Bilanţ pozitiv pentru cluburile craiovene
» Bălgrădean a fost la înălţime
» Tenis – Halep: Sper ca noul an să fie la fel ca 2014 sau chiar mai bun
» Se pregătesc asiduu pentru meciul cu Trentino
» Handbal – Paula Ungureanu și Mihai Popescu, cei mai buni în 2014
» Fotbal – Gabi Balint a refuzat naţionala de tineret
» Fotbal – ASA Târgu Mureş va anunţa noul antrenor după 1 ianuarie

Bani & Afaceri

» Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului pe anul 2015

Educatie

» Profesorii doljeni, învinși de sistem

Magazin

» Casă decorată cu 450.000 de luminiţe
» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» 2015 – rezistenţa democratică împotriva regimului Ponta se cere dusă mai departe

Top