8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomâni, aţi fost eroi!

Români, aţi fost eroi!

Sute de mii de români au stat la cozi de kilometri la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5.00-6.00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare. Aproape 200.000 dintre ei reușiseră să voteze până aseară în jurul orei 19.00. La Munchen, Londra, Paris, Torino, Bruxelles și alte orașe mari din Europa românii au protestat împotriva guvernului pentru proasta organizare a alegerilor și au cerut dreptul de a vota. În tot acest timp, oficialii guvernului și televiziunile de casă au mințit spunând că nu au fost probleme la votare.

O bună parte dintre sutele de mii de români care au așteptat cu orele să voteze la secțiile din străinătate au postat poze și impresii pe rețelele de socializare. Cuvintele cel mai frecvent folosite au fost furie și speranță. În majoritatea orașelor europene, românii au așteptat cu orele în frig, uneori și în ploaie, pentru a-și exercita dreptul.
Adrian Toca, Londra: „Împlinesc deja vreo două ceasuri la coadă, estimez alte vreo patru, realist vorbind. Coada ocolește o piață întreagă. Oameni frumoși, calzi, liniștiți, încrezători. O grămadă de tineri, angajați la companii de top din Londra. Jucați în picioare și surclasați de morții din Teleorman, dar încrezători. Stau toți pe Facebook și Twitter, își dau noutățile de la unul la altul. Niște chinezi ne privesc îngăduitori de pe margine și ne fac poze.
S-a huiduit mai devreme, probabil ca nervii vor da în clocot mai spre seară, pe măsură ce vor rămâne pe afară. Cred că niciunul dintre oamenii de la coadă nu va uita umilința de azi. Cred că fiecare va lua cu el furia și nedreptatea traite aici și-o va ține în el atât cât va fi nevoie și o va transforma în ce va fi nevoie. Am vorbit cu tata la telefon. Votant vechi PSD, fan inveterat Antena 3, motiv de multe certuri în trecut. L-am rugat iar, cu cerul și cu pământul, să voteze diferit de data asta. Pentru mine. A înțeles și mi-a umplut sufletul de bucurie. Ne-a apropiat momentul. Poate reușim cât mai mulți să ne apropiem de părinți în felul ăsta. Trebuie să fii într-o situație ca asta să înțelegi. M-am simțit incredibil de rușinat când m-am pus la coadaă, mic, neputincios și furios. Între timp, am ajuns să mă simt ca între prieteni. Dar dezgustul e imens. N-o să disprețuiesc niciodată votul și mi-e greu de înțeles de ce de acasă pare o corvoadă. E groaznic de frustrant să fii împiedicat de ai tăi să votezi pentru ai tăi.
Mergeți la vot, durează cinci minute acasă. Sunați-i pe părinți și rugați-i, dacă e nevoie. Contează, nu vă lăsați păcăliți că n-ar conta. Contează pentru voi“.

Meer Ona, Bruxelles: „Nici pentru job nu m-am trezit așa devreme, nici pentru nimeni. Azi, pentru prima oară în viața mea, simt că iubesc românii și România“.

Andreea Maierean, New York: „Este 9 dimineața în New York, coada este deja de sute de oameni. Sentimente amestecate: pe de o parte, speranța că poate o astfel de mobilizare va face diferența, pe de alta, gândul că nu va fi de ajuns. Aștept deja la rând de o oră, îmi revine în minte o cifră primită din țară: 100.000 de voturi pe liste suplimentare în Olt și Teleorman până la ora 11 dimineața. Dovada hoției generalizate și a ipocriziei fără margini. Eu voi vota astăzi pentru un lucru simplu: pentru ca bătrânețea părinților mei să nu cunoască umilințele și greutățile pe care le-au trăit bunicii“.

Maria Cristiana, Londra: „După şase ore de stat la coadă am reuşit să votăm. Eu pentru prima dată în viaţă. Ţin să le mulţumesc voluntarilor din secţie, care deşi erau numai cinci, şi lucrează fără oprire de la ora 7 dimineaţa, rezistă în continuare să scrie de mâna şi cu viteză. Va mulţumesc din suflet pentru că va grăbiţi şi munciţi atât de repede. Noi am votat, dar erau foarte mulţi care au rămas în spate, ne dorim că toţi să reuşească să îşi exprime dreptul constituţional –- feeling fără ulei, făină şi zahăr“.

Sabina, Bruxelles: „După două ore jumate, tot la coadă. Mi-s aşa de dragi toţi oamenii ăştia îngheţaţi bocnă şi plouaţi bine din jurul meu. Cineva a adus cafele, altcineva a venit cu mâncare caldă. E bine la coadă“.

Cristina Simion, Munchen: „Cinci ore. Cei din faţă ne spun că nu avem nici o şansă. O să rămânem aici până la 21.00, vor fi aproape 12 ore. Mi se duce bateria la telefon, nu ştiu dacă mai pot posta… Voluntarii şi membrii comisiei sunt impresionanţi. Lucrează fără oprire de ore în şir“.

Anca, Haga: „Coadă e deja afară. Pe lângă cozi se completează declaraţiile. Lumea se asigura dacă fac bine ce fac. Când le zâmbeşti se uită liniştiţi în ochii tăi. Îţi mulţumesc. Deocamdată se stă cam o ora. Din oraş primesc mesaje cum că în tramvaie în oraş se aude mult română azi. Familiile cu copii au prioritate la vot. Până acum la Haga au votat vreo 900/1000 oameni. Sunt foarte mulţi tineri la coadă“.

Un român aflat la coadă la Brent Civic Centre din Londra de la ora 8.00 estima, la ora 15.30, că va mai avea de aşteptat cel puţin trei ore până când va putea vota. „Ne mişcăm greu. Se strigă ‘Jos Ponta’ mai des decât ‘Vrem să votăm’, la interval de 5-10 minute“, a povestit pentru HotNews.ro, Andrei Ştefan Zahariade.

Maria-Cristiana Marcus a scris : „4.000 de oameni la ICR acum. 1 km coadă la Wembley şi 6 ore coadă la Consulat. Antena 3 zice că secţiile din Londra sunt goale“.

A stat şapte ore la coadă

Mihai Rusu, român din diaspora, a povestit pentru MEDIAFAX că a reuşit să voteze după șapte ore de stat la coadă. „Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coadă, şi am ieşit din sala de votare după ora 14.20“, a spus acesta, acuzând faptul că logistică este „catastrofală“.
„Sunt șapte cabine de vot, șapte ştampile, dar nu sunt prezenţi toţi reprezentanţii biroului secţiei de votare, sunt doar cinci, iar procesul este foarte greoi. Se intră prin două părţi şi oamenii sunt triaţi, se intră alternativ de la cele două cozi. Apoi le sunt verificate declaraţiile pe propria răspundere. Totul merge foarte încet, au fost şi cazuri în care oamenii au fost nevoiţi să completeze din nou, dar s-a votat în prima jumătate a zilei cât s-a votat în total în primul tur“, a precizat Rusu, potrivit căruia până la ora locală 14.30 au votat 1.700 de persoane.
Acesta a asistat şi la un incident provocat de un grup de patru-cinci cetăţeni români, de etnie romă, care nu au dorit să stea la coadă şi au avut o mică altercaţie cu poliţia. „Până acum lumea a fost calmă, dar pe măsură ce timpul trece oamenii au devenit teribil de nervoşi, le scade răbdarea şi cer demisia lui Teodor Meleşcanu şi a întregului Guvern“, a spus Rusu. „Ponta, Ponta, nu uită România nu e a ta!“, au mai strigat oamenii, potrivit lui Mihai Rusu.

Nemulţumiri în Germania

Mai mulţi români din Germania şi-au exprimat indignarea pentru faptul că în întreagă Bavarie există o singură secţie de vot, deşi acest land este cel mai mare din Germania că suprafaţă, iar comunităţi de români sunt împrăştiate în localităţi aflate la sute de kilometri de Munchen.
Totodată, mulţi sunt nemulţumiţi de faptul că România nu are un consulat în capitală financiară a Germaniei, Frankfurt am Main, unde există o comunitate mare de români, nevoiţi să se ducă sute de kilometri cu trenul sau maşină până la Berlin sau Bonn.
La orele prânzului, la Consulatul român de la Torino au sosit jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir pentru a putea vota.

Români din Norvegia, 550 de kilometri cu avionul pentru a vota la Oslo

Un grup de zece români care lucrează în oraşul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, duminică, pentru a vota la Ambasada României de la Oslo, situată la o distanţă de peste 550 de kilometri, unde au stat la coadă două ore şi jumătate pentru a-şi exprimă opţiunea electorală.
Ioana Stan, una dintre membrele grupului de români, a declarat, duminică, pentru Mediafax că a meritat tot efortul depus pentru a vota la alegeri. „Suntem un grup de români care lucrăm în Stavanger şi am luat avionul pentru a ajunge să votăm la Ambasada României din Oslo, situată la peste 550 de kilometri distanţă. Am luat bilete dus-întors cu preţ redus, pentru grup, ne-a costat circa 200 de euro, am luat trenul de la aeroport până în centrul capitalei Norvegiei, dar a meritat tot efortul făcut, şi timpul petrecut pe drum, şi distanţă, şi costurile, pentru a putea vota la alegeri. În faţă ambasadei au fost câteva sute de persoane, am stat la coadă două ore şi jumătate până am reuşit să votăm“, a spus Stan.
Alegătorii care au stat duminică la coadă în Viena pentru a putea vota au primit fluturaşi prin care erau informaţi că, dacă vor, pot vota la alte secţii mai apropiate cum ar fi ambasadele României din Slovacia şi Cehia.
Printre cei care au stat cu orele la coadă s-a numărat şi fostul comisar european pe Agricultură, Dacian Cioloş. „De data asta am reuşit să votez, după ore bune de aşteptare la coadă, la Ambasada României la Bruxelles. Sunt cozi de sute de metri – e regretabil că oamenii trebuie să-şi sacrifice o jumătate de zi pentru a-şi exercita un drept fundamental“, a scris el pe contul de Facebook.

Mărturie de la Sorbona

Situaţia cozilor de la secţiile de vot din Paris se repetă şi în turul II al alegerilor prezidenţiale, iar mii de românii au format cozi interminabile în faţa secţiilor de votare, încă de la deschiderea acestora.
Gabriela-Anabella Costache, o tânăra studentă la Sorbona, trimitea o scrisoare către GdS prin care îşi declara nemulţumirea legată de umilinţa la care au fost nevoiţi românii să asiste la alegerile din primul tur de scrutin, când nu au reuşit să voteze, chiar dacă au stat ore în şir în faţa secţiilor de votare. Ieri, tânăra a povestit care este situaţia la Paris, la secţiile de votare. Ea a spus că a stat încă de la ora 6.30 dimineaţa în faţa uneia dintre cele două secţii de votare din capitala Franţei şi a reuşit să voteze abia la ora 11.00. Gabriela a mai declarat că sunt mii de oameni care vor să-şi exercite dreptul la vot şi că situaţia din primul tur se repetă şi acum, iar românii riscă să nu poată vota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS