Acasă Actualitate România, pe locul patru în UE la creșterea comerțului cu amănuntul, în...

România, pe locul patru în UE la creșterea comerțului cu amănuntul, în luna septembrie

-

(Foto: economica.net)
(Foto: economica.net)

Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 5% în luna septembrie, comparativ cu perioada similară din 2013, informează capital.ro. Potrivit datelor publicate astăzi de Oficiul European de Statistică Eurostat, aceasta este a patra mare creştere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene (UE).

În Zona Euro, comerţul cu amănuntul a urcat cu 0,6%, în timp ce în UE s-a înregistrat o creştere de 1%. Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,5%, iar vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 1,2%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Luxemburg – 12,3%, Estonia – 9,1%, Bulgaria – 5,6% şi România – 5%, iar cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Finlanda, cu minus 3,2%, Polonia, cu minus 1,8%, Danemarca şi Germania, ambele cu minus 0,8%.

În septembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,3% în Zona Euro şi cu 1,2% în UE. Comerţul cu amănuntul în Uniune a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 2,1%, iar vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au rămas stabile. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Malta – 1%, Luxemburg – 0,9%, Ungaria şi Slovacia, ambele cu 0,7%, iar cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Germania minus 3,2%, Portugalia minus 2,5% şi Polonia minus 2,4%. România a înregistrat în septembrie un avans de 0,2%, peste media din UE.

ȘTIRI VIDEO GdS