15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 9,7 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi

Peste 9,7 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că potrivit datelor furnizate de Compania Naţională Poşta Română din data de 19 septembrie şi până în prezent s-au predat peste 9,7 milioane de carduri de sănătate către asiguraţi.
Procesul de predare – primire a cardurilor de sănătate în vederea distribuirii continuă conform organizării interne a CN Poşta Română, în conformitate cu acordul cadru şi contractele subsecvente încheiate cu CNAS şi casele de asigurări de sănătate.

Până în acest moment există un singur judeţ, Sălaj, unde toate cardurile de sănătate au fost preluate de către Compania Naţională Poşta Română. Din  cele 152.000 de carduri preluate au fost predate asiguraţilor 147.000, iar 6.500 se află încă la oficiile poştale, de unde pot fi ridicate de către asiguraţi. În acest judeţ, Compania Naţională Poşta Română a început procedura de retur către casele de asigurări a cardurilor nepredate către asiguraţi şi al căror termen de 20 de zile, prevăzut în contractul de distribuire, a expirat. Apreciem că rata de distribuire a cardurilor de sănătate în acest judeţ va fi de peste 97%.
Procedurile stabilite în acordul-cadru şi contractele subsecvente prevăd că după  expirarea termenului de 20 de zile pe care îl are la dispoziţie pentru a livra cardurile, Compania Naţională Poşta Română are un termen de 10 zile lucrătoare pentru a preda cardurile nedistribuite la casele de asigurări în evidenţa cărora se află asiguraţii.

Asiguraţii vor fi informaţi în momentul în care  va demara  activitatea de distribuire a cardurilor prin intermediul caselor de asigurări de sănătate.
După ce procesul de distribuire se va încheia, va urma o perioadă de testare a cardului naţional de sănătate, în care cele două sisteme vor merge în paralel.  Vor fi identificate şi rezolvate  eventualele  probleme în funcţionalitatea cardului. După această perioada de testare, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul lui.
Cardul naţional de sănătate este un proiect de interes naţional  care are ca principal scop eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta va face dovada prezenţei asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS