10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIlie Sârbu şi Hrebenciuc, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor

Ilie Sârbu şi Hrebenciuc, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor

Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul retrocedărilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Adam, deputat în Parlamentul României, este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.
Ilie Sârbu, senator în Parlamentul României, este acuzat de comiterea infracţiunilor de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.
Viorel Hrebenciuc, deputat în Parlamentul României, este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite.
Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, este acuzat de procurorii DNA de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Prejudiciu de peste 300 de milioane de euro

Potrivit procurorilor DNA, pe 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără să fie clar, cu probe, cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
A fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 de euro (contravaloarea a 43.227 de hectare teren forestier).
Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu alte persoane interesate şi cu Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău).

Juristul Romsilva, şicanat şi tras „pe linie moartă“

În acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare. În consecință, Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor regiei, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, Adam Crăciunescu a dispus, în mod abuziv, ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii.
Astăzi, procurorii DNA i-au înştiinţat pe cei implicaţi în dosarul retrocedărilor cu privire la calitatea procesuală şi acuzaţiile ce li se aduc.
Faţă de Adam Crăciunescu s-a dispus măsura controlului judiciar. Dacă acesta va încălca cu rea-credinţă obligaţiile care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS