11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei români, pe lista celor 100 de lideri în domeniul inovației în Europa Centrală și de Est

Trei români, pe lista celor 100 de lideri în domeniul inovației în Europa Centrală și de Est

Foto: twitter.com
Foto: twitter.com

Grupul Res Publica, în colaborare cu Fondul Vișegrad, Google și Financial Times, precum și zeci de instituții din Europa Centrală și de Est, au anunțat lista celor 100 de lideri în domeniul inovației în regiune, printre care se află și trei români, relatează Vișegrad Insight, potrivit Agerpres.

Lista New Europe 100 a fost creată ca parte a unei campanii, ce are ca scop promovarea inovației în Europa Centrală și de Est prin onorarea celor care sunt motorul unor schimbări pozitive. Candidații pentru lista New Europe 100 sunt oameni și echipe care folosesc noile tehnologii în diferite domenii, iar activitățile lor au un impact pozitiv asupra economiei, științei, culturii și a comunităților locale.
Printre cei 100 de inovatori distinși, cei mai mulți provin din Polonia. Reprezentanții altor țări vin din Slovacia – 16 de persoane, Republica Cehă – 14, Ungaria – 8, Bulgaria – 6, Letonia – 5, Estonia – 5, Ucraina – 5, Lituania – 4, România – 3, Belarus – 2, Azerbaidjan – 1 și Croația – 1. Vârsta medie a liderilor în domeniul inovațiilor din regiune este de 35 de ani.

În domeniul inovării se remarcă, de exemplu, din România – Ionuț Budișteanu, care a conceput un sistem prin care automobilul se poate conduce singur, Joanna Jurek, 17 ani, elevă de liceu din Piotrków Trybunalski, care a dezvoltat o modalitate unică prin care medicamentele ajung direct la celulele canceroase ale pancreasului, Patryk Strzelewicz și Michal Bak, creatorii unui zar electronic DICE+, sau Michal Grzes, care a construit un rover marțian Hyperion. Din Slovacia, Stefan Klein a fost distins pentru proiectul aeromobil, o combinație unică de mașină și avion.
Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală și de Est poate fi consultată pe site-ul www.ne100.org și a fost anunțată la Forumul European pentru Idei Noi (EFNI) de la Sopot, Polonia, la 2 octombrie 2014.

Candidații au fost desemnați de către organizatorii proiectului și un grup de parteneri, între care centre de cercetare, autorități publice, organizații nonprofit, precum și experți din fiecare țară din Europa Centrală și de Est.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS