14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendum pentru independenţa Cataloniei faţă de Spania, anunţat pentru 9 noiembrie

Referendum pentru independenţa Cataloniei faţă de Spania, anunţat pentru 9 noiembrie

Şeful guvernului catalan, Artur Mas, a anunţat ieri organizarea, la data de 9 noiembrie, a unui referendum pentru independenţa regiunii faţă de Spania, transmite Agenţia de presă Radio România. Într-o ceremonie scurtă, liderul catalan Artur Mas a semnat legea consultării populare, aprobată în 19 septembrie de Parlamentul regional de la Barcelona.

De cealaltă parte, Executivul de la Madrid a pregătit ofensiva de oprire a referendumului. Mâine dimineaţă, Mariano Rajoy îşi va chema miniştrii în şedinţă extraordinară de guvern şi tot mâine decretul va fi contestat la Tribunalul Constituţional. Este de aşteptat ca instanţa să accepte recursul, procedură care înseamnă suspendarea automată a referendumului convocat.

Reamintim că pe 18 septembrie 2014, Scoţia a organizat un referendum pentru a se decide dacă ţara va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Regatului Unit al Marii Britanii, iar 55% dintre alegători au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. În urma acestu scrutin, premierul scoțian Alex Salmond şi-a anunţat demisia din funcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS