Acasă Actualitate Zidul Europei în Grădina „Mihai Bravu“

Zidul Europei în Grădina „Mihai Bravu“

Ionuț Giurcă aducând ultimele retușuri imaginii României de pe Zidul Europei

 

Andrei Tonița și Ionuț Giurcă sunt doi tineri studenți la Facultatea de Teologie, specializarea artă sacră, care au răspuns propunerii Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 de a realiza în Grădina „Mihai Bravu“, Zidul Europei. 28 de picturi reprezentative pentru statele Uniunii Europene dau altă culoare acestui colț din Craiova. Dacă pentru reprezentarea în artă a Franței, tinerii artiști au ales ca simboluri Turnul Eiffel, un mim și o dansatoare de cabaret, pentru Ungaria – o tânără în port popular și imaginea parlamentului, pentru Danemarca – imaginea unei sirene, pentru Italia – o mască venețiană și câteva gondole, România este reprezentată prin chipul lui Mihai Viteazul, Constantin Brâncuși și imaginea unei țărăncuțe în port popular românesc.


„Am folosit spray-uri de graffiti pentru fondurile mari, apoi pigmenți și vopsea lavabilă de exterior pentru o rezistență cât mai mare.Ne-am bazat foarte mult pe atracția figurativă a portretului. Încă de la primele picturi am observat că oamenii apreciază o expresie, o privire. Au fost în asentimentul nostru pentru că ideea noastră a fost de a reda simbolic fiecare țară membră a Uniunii Europene, nu numai prin intermediul clădirilor reprezentative, ci și prin chipuri de oameni“, ne-a destăinuit Andrei Tonița.

A fost un proiect interesant, unul dintre cele mai importante la care au luat parte și pe care l-au realizat, iar satisfacția lor este cu atât mai mare cu cât lucrările lor sunt admirate zilnic de cei care trec prin Grădina „Mihai Bravu“. „Am fost încântat să văd că oamenii se bucură când ne văd lucrările, căci pentru ei am creat aceste picturi“, a mai spus Ionuț Cristian Giurcă, unul dintre tinerii artiști, absolvent al Liceului de Artă „Marin Sorescu“. Zidul Europei este aproape gata, cele 28 de picturi fiind terminate. Mai rămân șapte porțiuni de gard, într-o parte și alta a picturilor, pentru care artiștii mai caută idei.

Lucrează în presa scrisă din 2002, dar în facultate a cochetat şi cu televiziunea și radioul. Consideră că munca în televiziune este un proces de perfecţionare atât profesională, cât şi a personalităţii.
Exit mobile version