21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova: Lansarea cărţii "Încruntările mele amoroase", la Casa de Cultură "Traian Demetrescu"

Craiova: Lansarea cărţii „Încruntările mele amoroase”, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

În această seară, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, în Salonul Medieval, s-a desfășurat cea de-a şasea întâlnire din seria „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”.
Manifestarea din această seară a fost moderată de Petrișor Militaru, redactor şi secretar de redacţie al revistei de cultură „Mozaicul”.

La eveniment au participat criticii literari Constantin M. Popa și Gabriela Gheorghişor, dar în această seară s-au aflat în postură de poeţi. Poetul „senior” Constantin M. Popa și-a lansat volumul de versuri „Încruntările mele amoroase” (Editura Aius, Colecţia „Poesii”, 2014), un debut în poezie. „Sunt poezii scrise majoritatea în Canada, într-un moment mai delicat al sănătăţii mele şi la o temperatură, în medie, de – 20 de grade!”, a spus, printre altele, debutantul în poezie Constantin M. Popa.
El a fost prezentat elogios, exact şi amănunţit de Gabriela Gheorghişor, care a citit câteva poeme ale “seniorului”, după care şi acesta a citit alte poemii proprii din placheta apărută la Editura Aius.
A urmat prezentarea poeziilor Gabrielei Gheorghişor, poeme încă nepublicate într-un volum. Constantin M. Popa a fost pragmatic în descrierea pe care i-a făcut-o Gabrielei Gheorghişor: „Gabriela, pe care o ştim drept un sagace critic literar, are şi un suflet de poet…”. Cei doi au citit câteva poeme ale Gabrielei Gheorghişor, iar concluzia moderatorului corespunde cu realitatea: „Gabriela este o poetă sensibilă”.

Debut în poezie la 70 de ani

Critic şi istoric literar, poet şi publicist, Constantin M. Popa s-a născut la 1 septembrie 1943 la Braşov. A urmat cursurile Şcolii nr. 10 “Tudor Vladimirescu” din Craiova şi ale Liceului “Nicolae Bălcescu” (actual Colegiu “Carol I” ) Craiova. Este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca şi doctor în filologie al Universităţii din Craiova. De asemenea, el a fost profesor de limba şi literatura română la Filiaşi, Şimnicu de Sus, Liceul de Arte şi Meserii “Constantin Brâncuşi” Craiova, Şcoala “Alexandru Macedonski”Craiova, Colegiul “Fraţii Buzeşti”Craiova.
A debutat publicistic în revista “Tribuna” (1965), iar debutul editorial a fost în 1980 cu volumul de eseuri critice “Replay” (Editura Litera, Bucureşti,1980). Autorul cronicii literare la “Ramuri” (1976-1977); redactor şef al revistei “Mozaicul” (din 1998).
Constantin M. Popa a primit a fost premiat cu Premiul filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor (1997), Premiul “Şerban Cioculescu” pentru critică şi istorie literară al Fundaţiei Scrisul Românesc (1997), Premiul “Petre Pandrea” pentru literatură  al revistei “Mozaicul” (2000).

Reamintim faptul că, la Casa de Cultură „Traiana Demetrescu” au loc lunar asemenea întâlniri, la care sunt prezenţi doi poeţi craioveni –  un tânăr şi un senior.


Editor: Anca Dumitraşcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS