5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAAN, aproape de faliment şi fără cărbune pentru iarnă

RAAN, aproape de faliment şi fără cărbune pentru iarnă

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin este în pericol de a intra în faliment, având în vedere că nu poate respecta planul plăţilor către creditori, aceştia putând în orice moment să ceară falimentul. În plus, compania mai are pe stoc cărbune doar pentru nouă zile, iar salariaţii primesc astăzi 25% din lichidarea pentru luna august.

Conform planului de achitare a datoriilor către creditori, întocmit după intrarea în insolvenţă a RAAN, la sfârşitul lunii septembrie, compania ar trebui să achite la sfârşitul lunii peste 30 de milioane de lei. Surse din interiorul RAAN au declarat ieri pentru GdS că, în condiţiile în care compania nu dispune de această sumă, creditorii înscrişi la masa credală ar putea în orice moment să ceară falimentul.
Cel mai mare creditor al RAAN este Complexul Energetic Oltenia, care are de recuperat aproximativ 300 de milioane de lei pentru cărbunele livrat şi neachitat.
Complexul Energetic Oltenia a scăzut la mai puţin de jumătate livrările către RAAN, astfel încât funcţionarea companiei este în pericol, la fel ca şi încălzirea imobilelor din Drobeta Turnu Severin pe perioada iernii.

Cărbune doar
pentru nouă zile
de funcţionare

Din cauza datoriilor foarte mari pe care le are către Complexul Energetic Oltenia, RAAN primeşte în prezent doar 3.000 de tone de cărbune pe zi, din cele 10.000 – 11.000 de tone necesare pentru funcţionare şi completarea stocului pentru iarnă.
„În prezent, stocul de cărbune ne mai ajunge decât pentru nouă zile, întrucât alimentarea cu cărbune este foarte scăzută, de 3.000 de tone pe zi. Sâmbăta şi duminica nu se alimentează deloc. Cu păcura stăm puţin mai bine. Avem un consum zilnic de 5.000 de tone de cărbune. Ar trebui să primim undeva la 10.000 – 11.000 de tone, pentru a putea face şi stocul de cel puţin 250.000 – 300.000 de tone pentru a intra în iarnă“, a declarat ieri Alexandru Tănase, liderul Sindicatului Romag Termo.
RAAN, prin Termocentrala de la Halânga (Romag Termo), este furnizorul unic de agent termic în Drobeta Turnu Severin, fiind racordate aproximativ 29.000 de apartamente, 1.000 de case şi 500 de agenţi economici.

Angajaţii primesc astăzi doar 25%
din salariu

Sindicatele celor două platforme ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare anunţă că ar putea ieşi în stradă, având în vedere că ieri au fost informate de conducerea companiei că astăzi cei peste 2.300 de angajaţi vor primi doar 25% din lichidarea pe luna august.
„Am avut o întâlnire cu conducerea RAAN, cu administratorul special, care ne-a anunţat că nu sunt bani decât pentru 25% din lichidare, urmând ca restul să se plătească în urma rectificării bugetare care va avea loc săptămâna viitoare“, a declarat, ieri, Alexandru Tănase, liderul Sindicatului Romag Termo.
De partea cealaltă, liderul Sindicatului platformei Romag Prod a RAAN a completat ieri că, în condiţiile în care nu se primesc salariile integral, se vor purta discuţii cu angajaţii, în urma cărora s-ar putea organiza acţiuni de protest.
„O să căutăm să discutăm cu salariaţii şi modul în care vom acţiona în continuare va fi stabilit în funcţie de ce decid aceștia. Nu pot trece la organizarea unei manifestări fără acordul lor, dar bineînţeles că ne gândim la protest“, a declarat Florin Rogobete, liderul Sindicatului Romag Prod.
Liderilor de sindicat li s-a promis că diferenţa salarială va fi primită în urma rectificătii bugetare care va avea loc săptămâna viitoare la guvern. RAAN urmează să primească, potrivit altor promisiuni ale reprezentanţilor guvernului, 150 de milioane de lei, dar şi 90 de milioane, contravaloarea apei grele produse pe platforma Romag Prod şi neachitate de guvern.
Pe platformele Romag Termo şi Romag Prod lucrează în prezent 2.300 de persoane, iar la RAAN Executiv alţi o sută de oameni. RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS