21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul pentru știință al Sloveniei, sărbătorit la Craiova

Ambasadorul pentru știință al Sloveniei, sărbătorit la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=mfDclfnV2L4

Profesor la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din Ljubljana -Slovenia, Dusan Repovs este unul dintre cei mai renumiți cercetători în domeniul matematicii, având peste 300 de studii de topologie și geometrie publicate în reviste internaționale pentru care a fost învestit cu titlul de ambasadorul pentru știință al Sloveniei, trecut și în pașaportul de călătorie, dar și premiat cu Medalia Memoriale Bogolyubov. Este, de asemenea, membru al Academiei de Știință din New York, precum și membru al Societății de Matematică din Moscova, Londra, Japonia, Franța. Activitatea sa este recunoscută astăzi și de Universitatea din Craiova, prin acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa, fiind totodată serbat și cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani. Este cea de a doua personalitate internațională în domeniul matematicii care primește o asemenea distincție din partea Universității din Craiova. Cu acest prilej, GdS a realizat un interviu cu profesorul Dusan Repovs, în care acesta a vorbit despre cum a ajuns să fie matematician de succes, dar și despre legăturile sale cu Universitatea din Craiova.

GdS: Domnule profesor Dusan Repovs, ce v-a determinat să urmați o carieră de matematician?
R.D.: Când eram în școala secundară nu eram decis cu adevărat să fac matematică, pentru că eram interesat să-mi perfecționez comunicarea în cât mai multe limbi străine. Am mers într-o școală specială în Slovenia, unde se studiau limbile străine, în special rusa, engleza, italiana, franceza. În timpul studiilor liceale, profesorul meu de matematică m-a îndrumat să particip la olimpiadele naționale, ceea ce a trezit apetitul meu pentru a studia matematica. Acest lucru s-a intensificat în anii III și IV de liceu, când am decis să urmez o carieră în acest domeniu. M-am înscris astfel la Facultatea de Matematică și Fizică din Ljubljana, dar la început nu eram hotărât pe ce direcție voi merge. După primul an de studii mi-am dat seama că o să merg pe o singură direcție și am ales matematica. Acest lucru a fost intensificat de faptul că am fost ales să reprezint țara la Olimpiada Internațională de Matematică a Studenților. După ce am treminat facultatea, am primit o bursă de studiu pentru Statele Unite ale Americii, unde am și urmat apoi studiile doctorale. După terminarea acestei etape, m-am întors însă acasă și am fost interesat, alături de colegii mei de la universitate, să construiesc o colaborare solidă cu matematicieni din vestul și estul lumii. Cu această ocazie, am stabilit o legătură cu matematicieni din fosta Uniune Sovietică, dar și din Statele Unite, precum și din alte țări din est și vest. Un moment deosebit în careira mea a fost contactul cu Școala de Matematică din Rusia, unde am avut ocazia să-mi folosesc cunoștințele de limba rusă dobândite în timpul studiilor, ceea ce m-a ajutat foarte mult. Mi-a deschis multe uși. Un moment deosebit a fost colaborarea cu școala condusă de distinsul matematician rus Alexandrov, care este liderul Școlii de Topologie din Rusia și care mi-a influențat întreaga carieră științifică.

GdS: Care sunt cele mai importante momente din carieră?
R.D.: În concluzie, cele trei mari momente în cariera mea au fost decizia de a face un doctorat în Statele Unite ale Americii, apoi cea de a crea o conexiune solidă cu Școala de Matematică din Rusia și, în al treilea rând, cu România, datorită colaborării cu profesorul Vicențiu Rădulescu.

GdS: Care au fost cele mai importante rezultate ale cercetării după această colaborare internațioanală, în special cu România?
R.D.: Scopul primordial al cercetării științifice este de a obține rezultate noi în domeniul respectiv, ceea ce s-a și întâmplat de foarte multe ori. Pot spune că, în urma colaborării cu România, dar și cu alte țări, am obținut rezultate notabile în analiza neliniară. Acest lucru se vede prin numărul mare de citări prin reviste de impact cu vizibilitate internațională, precum și prin toate celelalte rezultate. Mai avem în lucru și numeroase lucrări cu colegii italieni, cu profesorul Giovanni Molica Bisci, de exemplu, care este alături de mine, la Craiova, care vor fi publicate în reviste de prestigiu.

GdS: Cum sunt valorificate aceste rezultate obținute în cercetare?
R.D.: Obiectivul este de a găsi aplicații relevante la cercetările abstracte care sunt făcute în domeniul analizei neliniare, cum ar fi în domeniul economic. Și foarte multe astfel de cercetări sunt aplicate în domeniul economic.

GdS: Care este viitorul matematicii?
R.D.: Viitorul matematicii depinde de viitorul științei, este în strânsă legătură, iar creșterea matematicii este cu adevărat exponențială prin numărul de rezultate noi și foarte relevante. În ultimul timp, unii dintre colegii mei apropiați de vârsta pensionării au devenit foarte interesați de aspectele didactice ale matematicii, preocupare care apare și în alte țări, printre care Statele Unite ale Americii, în special pentru îmbunătățirea programelor. Este o direcție spre care mă voi îndrepta probabil și eu în viitor.

GdS: Ce importanță are pentru dumneavoastră decernarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Craiova?
R.D: Titlul de Doctor Honoris Causa acordat de Universitatea din Craiova mă onorează și este foarte important. De ce? În primul rând, pentru că tot timpul am avut cele mai înalte aprecieri pentru matematicienii români. Așa cum am mai spus, încă din școala secundară am început să particip la competițiile internaționale și în pregătirea mea m-am bazat și pe cărți din diverse țări, dar și din România și vreau să spun că, la nivel național, există o programă foarte bună pentru matematică. Apoi am întâlnit la conferințele internaționale foarte mulți matematicieni cu care am derulat proiecte de cercetare. Am avut strânse legături și cu profesorul Luis Funar, care este din Craiova. În plus, tot timpul am apreciat Universitatea din Craiova ca fiind o instituție de învățământ superior foarte bună. Am participat la evaluarea instituțională a Universității din Craiova și are referințe științifice foarte bune. Titlul de Doctor Honoris Causa este pentru mine o distincție foare importantă pentru că este venit din partea unei instituții de prestigiu.

GdS: Ați spus că nu sunteți pentru prima dată în România, pentru că ați avut multiple colaborări cu matematicieni de aici. Ce locuri ați văzut?
R.D: Din cauza activităților de cercetare nu am avut timp să vizitez prea multe locuri din România, dar sper să ajung să pătrund mai mult în secretele culturii românești. Mi-am popus ca în viitorul apropiat să vizitez muzee, să merg la teatre și să văd mai multe locuri. Îmi place, în schimb, muzica populară românească și cunosc cântăreți de prestigiu ca Maria Tănase. Poate și pentru că există o legătură strânsă între muzică și matematică.

GdS: Ați vizitat Craiova?
R.D.: Nu sunt pentru prima dată în Craiova. Am mai venit, dar mai am multe lucruri de văzut și aici. Sper că voi reuși să fac asta cu ajutorul profesorului Rădulescu și a prietenilor de aici.

GdS: Care sunt viitoarele proiecte pe care doriți să le puneți în aplicare?
R.D: Un loc important îl ocupă colaborarea între Ljubljana și Craiova în domeniul cercetării matematice, care se va concretiza poate într-un program la nivel european, fiind foarte multe fonduri care sunt puse în joc, dar competiția este foarte strânsă. Nivelul colaborării este multiplu și vom avea în vedere și cooperări cu matematicieni din  Japonia, dar și din Hong Kong.

GdS: Când veți reveni în România?
R.D: Aș dori să vin anual în România. Legăturile mele sunt strânse cu oamenii de aici, comunicăm prin e-mail zilnic și doresc ca această colaborare științifică să se mențină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS