11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2.000 de euro pe lună, chiria pentru stadionul Extensiv

2.000 de euro pe lună, chiria pentru stadionul Extensiv

Primăria Craiova va porni negocierile pentru închirierea stadionului Extensiv de la 2.000 de euro plus TVA pe lună. Aceasta este suma stabilită de firma de evaluare angajată de municipalitate, valoare prezentată într-un raport care este supus astăzi aprobării Consiliului Municipal. Comparativ cu alte stadioane din țară, chiria pentru Extensiv este cea mai mică. Doar închirierea stadionului Giulești este mai mică, 1.900 de euro, dar prețul nu include plata utilităților.

Primăria ar urma să plătească o sumă modică pentru închirierea stadionului Extensiv din Craiova: 2.000 de euro pe lună, echivalentul a 8.800 de lei. Suma este fără TVA. Stadionul va fi folosit de echipa de fotbal CSU Universitatea Craiova, în eventualitatea în care „Ion Oblemenco“ va fi demolat pentru construirea unui nou stadion.
Cum s-a ajuns la prețul de 2.000 de euro? Prin evaluarea pieței, spune în raport firma de evaluare Rova Partners, angajată de urgență de primărie.
De ce de urgență? Pentru că prima firmă angajată, AMT Service, cu care municipalitatea are un contract semnat pentru prestarea de servicii de acest gen, a cerut să fie înlocuită, deoarece întocmise un raport de evaluare în 2013 pentru lichidatorul judiciar SC NICK SPRL, desemnat de judecători să se ocupe de administrarea firmei Extensiv Com, patronată de frații Mihăilescu, firmă aflată în faliment. Dar să le luăm pe rând.

Istorie pe scurt

Prin Hotărârea nr. 442/2014 Consiliul Local Craiova a aprobat închirierea Bazei Sportive Extensiv de la SC EXTENSIV COM SRL, prin lichidator judiciar SC NICK SPRL. Hotărârea era necesară pentru demararea raportului de evaluare pe baza căruia să înceapă negocierile pentru închiriere. SC EXTENSIV COM SRL este o societate a fraților Mihăilescu, care a intrat în faliment din cauza datoriilor neachitate, inclusiv către bugetul Craiovei. Așa cum se procedează în astfel de cazuri, instanța de judecată a numit un administrator judiciar, NICK SPRL, care să se ocupe de bunurile firmei. Administratorul a încercat în nenumărate rânduri să vândă stadionul Extensiv, dar prețul de evaluare de cinci milioane de euro a fost prohibitiv. Și atunci a încercat să-l închirieze diferitelor persoane contra unor sume modice din care să scoată banii pentru plata utilităților. Anunțul primăriei privind demolarea stadionului „Ion Oblemenco“ și construirea unui nou stadion a venit ca o mană cerească pentru NICK SPRL. Administratorul avea nevoie de un client mare, primăria de un stadion în Craiova, care să poată fi omologat, unde să joace echipa de fotbal. Cele două părți s-au întâlnit și au stabilit să înceapă negocierile, care se puteau face numai respectând anumiți pași. Unul dintre ei a fost angajarea unei firme care să stabilească prețul de închiriere. Potrivit raportului întocmit de primărie, pe 24 iulie, municipalitatea a semnat un contract de servicii de evaluare bunuri mobile și imobile cu SC AMT SERVICE SRL. Pe 4 septembrie, evaluatorul a solicitat primăriei să desemneze altă firmă în cazul Extensiv, deoarece făcuse un raport de evaluare în 2013, dar pentru administratorul NICK SPRL. Primăria a găsit repede o firmă, SC RALICRI COM SRL din Craiova, care s-a oferit să facă respectiva evaluare. În cele din urmă, raportul a fost întocmit de SC ROVA PARTNERS SRL.

Paza bună trece primejdia rea

Firma de evaluare și-a luat anumite precauții în privința raportului. De exemplu, chiar din preambul, SC ROVA spune următoarele: „În limita cunoștințelor și informațiilor deținute, certific că afirmațiile prezentate și susținute în acest raport sunt adevărate și corecte (…). Prezentul raport de evaluare a fost realizat pe baza informațiilor furnizate de SC EXTENSIV COM SRL prin lichidator judiciar SC NICK SPRL, corectitudinea și precizia datelor furnizate fiind responsabilitatea acestuia“. Raportul continuă în aceeași notă: „Evaluarea noastră se bazează pe ipoteza că nu există sarcini sau litigii de orice natură legate de proprietatea care face obiectul prezentei evaluări (…) Presupunem, de asemenea, că proprietatea este deținută în proprietate absolută, este liberă de orice rente funciare, restricții de folosire sau ocupare și de orice alte restricții care îi pot afecta valoarea (…). Recomandăm ca situația legală să fie analizată de către specialiști înaintea oricărei posibile tranzacții (…). Evaluatorul nu își asumă nici o responsabilitate pentru eventuale informații false, eronate sau incomplete puse la dispoziție de către proprietar (…). Raportul de evaluare își păstrează valabilitatea numai în situația în care condițiile de piață, reprezentate de factorii economici, sociali și politici rămân nemodificate în raport cu cele existente la data întocmirii raportului de evaluare“. Și așa mai departe pe câteva pagini.

Extensiv are nevoie de renovare

Raportul ajunge și la datele tehnice legate de evaluare. De exemplu, baza sportivă Extensiv se întinde pe o suprafață de peste 39.000 de metri pătrați (circa patru hectare). Stadionul propriu-zis cuprinde terenul de fotbal cu suprafața acoperită de gazon natural și tribunele de spectatori cu gradene, trepte și scări de acces din beton pe care sunt montate scaune fixe cu spătar. Capacitatea stadionului este de 7.000 de locuri. Baza sportivă a fost construită în 1998, iar în 2008 s-au efectuat lucrări de amenajare a tribunei oficiale și a spațiilor necesare televiziunii, precum și lucrări la căile de acces spre tribune. În perioada 2008-2009, stadionul a fost folosit pentru câteva etape, dar în ultima perioadă el a fost închiriat unei firme care organizează jocuri de old-boys pentru o chirie lunară de 2.000 de lei. Potrivit evaluării, terenul de fotbal este în stare bună, tribunele și cabinele de transmisie sunt în stare relativ bună, mai puțin grupurile sanitare. Magaziile, cabinetul antidoping și medical necesită reparații și zugrăveli, iar clădirea administrativă este într-o stare tehnică relativ bună, dar cu degradări medii la nivelul finisajelor, adică zugrăveli, tencuieli, pardoseli, tâmplărie și acoperiș. Baza sportivă a fost debranșată de la alimentarea cu gaze și energie electrică. Singurele utilități care funcționează sunt instalațiile de apă și canalizare. „Cu o serie de investiții, stadionul ar putea fi omologat“, spune evaluatorul.

Un meci pe Ghencea costă 24.000 de euro

Pentru a ajunge la chiria de 2.000 de euro plus TVA pe lună, evaluatorul spune că a studiat prețurile de închiriere a altor stadioane din țară, publicate pe site-uri de specialitate. De exemplu, stadionul „Dan Păltinișanu“ din Timișoara, cu o capacitate de 32.900 de spectatori a fost renovat ultima dată în 2009. Este dotat cu nocturnă și are un preț de închiriere de aproape 31.000 de lei lună (circa 7.000 de euro). În acești bani intră administrarea și asigurarea utilităților. Cluj Arena, inaugurată în 2011, cu o capacitate de 30.000 de locuri, se închiriază pe eveniment sportiv. Costul: 13.000 de euro plus TVA. Stadionul Ghencea, renovat în 2006, se închiriază tot pe eveniment și costă 24.400 de euro. Stadionul Giulești, renovat în 2003, cu o capacitate de 19.100 de locuri, se închiriază cu 1.900 de euro pe lună, dar utilitățile se plătesc separat. Stadionul „Ilie Oană“ din Ploiești, inaugurat în 2011, cu o capacitate de 15.500 de locuri, se închiriază pe meci: 13.000 de euro plus TVA. Stadionul lui Dinamo din Ștefan cel Mare, renovat în 2007, se poate închiria lunar contra sumei de 7.000 de euro plus cheltuielile cu utilitățile. În fine, stadionul „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, renovat în 2005, cu o capacitate de 9.500 de locuri, se poate închiria lunar pentru suma de 5.000 de euro, în acești bani intrând protecția și securitatea asigurate de proprietar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS